2017.04.21. 10:00:47 11612 269

Zadar, avagy Zára legkülönlegesebb látványosságai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Zadar valószínűleg az első horvátországi úti célja minden magyarnak, mert elérhető távolságban van és ideális méretű város azoknak, akik nemcsak fürdeni szeretnének az ott tartózkodás alatt, ráadásul a környéken is rengeteg látnivaló van!

Zadar, körtemplom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zadar, körtemplom

Sokan úgy vélik, hogy Zadar nem tartozik a legek közé, ha Horvátországról van szó, mégis vannak egyedülálló látványosságai! Lássuk!

1. Nap köszöntése fényjáték

A kikötő, illetve a tengerparti sétány végén láthatjuk a Nap köszöntése fényjátékot, amit természetesen este érdemes megtekinteni. A kör alakú látványosságot üvegek és napelemek alkotják, melyek nap közben magukba zárják a fényt, hogy éjszaka fényjátékként újrahasznosítsák, ezenkívül még annyi elektromos energia is termelődik, hogy szinte a teljes zadari partszakaszon az innen nyert energiát hasznosítják - tudtuk meg a kortarsepiteszet.wordpress.com oldalon.

Zadar óvárosa a levegőbőlZadar óvárosa a levegőből

2. Zadari naplemente

Zadar egyedülálló látványossága a zadari naplemente. Ez egy kicsit sántít, igaz? Naplemente mindenhol van, és mindenhol más, éppen ezért mindenhol egyedi, amit itt láthatsz. Az elbeszélések szerint azonban tényleg párját ritkítja a naplemente Zárában. Érdemes több helyről megtekinteni!

3. Szent Donát körtemplom

Zadar színtiszta történelem, gyönyörű paloták (Érseki palota, Cedulini palota, Ghirardini palota), római kori emlékek, romok és csodás templomok találhatók az óvárosában. Ezek közül is kiemelkedik a Szent Donát körtemplom, amely Zadar jelképe. 27 méter magas, 22 méter széles, és ahogy a nevéből is rájöhettél, kör alakú. Kb. a XI. században épülhetett.

4. Tengeri orgona

A világon egyedi építészeti alkotás a Nicolas Basic tervezte, zadari tengeri orgona, vagy vízi orgona, melyet nem elég fényképen látni, ezt a helyszínen kell megtapasztalni, meghallgatni. Nagyon különleges, ahogy a víz az orgonasíphoz hasonló, lépcsőkben elhelyezett kis lyukakon keresztül terelgeti a levegőt, és különböző harmóniákat játszik a tenger és a szél. Random kis dallamok ezek, melyeket csak akkor és ott hallhatsz és soha sem egyformák.

Ha érdekelne, hogy mi a működési elve:

“A víziorgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövek felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A lépcsők hét fokozatban tartanak a tengerbe, így hét különböző hosszúságú csőrendszeren halad végig a tengervíz. Ahogy növekszik a távolság, vagyis ahogy egyre kijjebb vannak a lépcsők, úgy a tengervíznek is egyre nagyobb utat kell megtennie, mire a kürtőhöz ér. A hosszabb úton sokkal jobban felgyorsul a víz a csövekben, így magasabb hangon szól a kürtő, mint azokon a helyeken ahol rövid utat tesz meg.A tengeri  orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”.”- írja a kortarsepiteszet.wordpress.com

5. A környék

Zadarból nagyszerű helyekre látogathatunk el! Ilyen például a festői Nin városka, ami körülbelül 20 percre van autóval Zadartól, itt homokos, lassan mélyülő tengerparti szakaszokat is találhatunk. Itt van a világ legkisebb katedrálisa is - olvasható az utikritika.hu-n. A Krka nemzeti park csodálatos vízeséseivel mindössze 1 óra autóval, és akár egy teljes napot is eltölthetünk ott. Zadarból hajókirándulásokat is szerveznek kisebb lakatlan szigetekre, ami érdekes lehet, és összeköthetjük egy jó kis tengeri fürdőzéssel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nyaralni mész? – Így állítsd össze a nyaralós „tisztasági csomagodat”!

Ha van kellemetlen része egy nyaralásnak, az a pihenésre történő csomagunk összeállítása. Már a ruhák, cipők összeállítás sem egyszerű („Végig jó idő lesz?”, „Ezt a cipőt még muszáj betuszkolnom!”, „”Jajj, nincs egy rongyom sem!”:-)), ám ezen felül a szépségpakkunk összekészítésével is meggyűlhet a bajunk.

Megőrülök a sulikezdésig! Mivel foglaljam le a gyerekemet?

Imádjuk a nyarat, ez azt gondolom nem is kérdés. Az egész évben tartó eszement hajtás után alig várjuk, hogy a tenger vagy bármilyen víz partján békésen elnyúlva süttessük a hasunkat. A nyaralásunkat már néhány hónapra előre lefoglaltuk, és türelmetlenül számoljuk a napokat, amíg elindulhatunk. A gyerekek is élvezik a suliszünet minden pillanatát. Eszük ágában sincs keseregni az iskola hiánya miatt, de azért az is igaz, hogy a barátaik már nagyon hiányozhatnak a hosszú hónapok alatt. A nyaralás alatt együtt a család, és valószínűleg senki nem unatkozik.

Miért éppen Peru?(X)

Önnek mi lenne egy álomutazás? Élete Nagy Utazása? Tapasztalatunk alapján sokan egy perui utazásra vágyakoznak, amire éveken át készülnek, és miután hazaérkeztek, újra visszatérnének. Peruban a legvonzóbb a titokzatossága. Vitathatatlanul Dél-Amerika egyik legizgalmasabb és legszebb országa, maga az élő történelem, hiszen a mai napig fennmaradtak az ősi idők emlékei.