2015.04.23. 08:44:57 7368 176

Wifis műszemet vízionálnak a kutatók
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Képzeljük el, hogy a szemünket a jövőben ugyanúgy ki lehet majd cserélni, mint egy monitorkijelzőt. Érdekesen hangzik, igaz? A Mhox designstúdió feltételezései szerint 2027-re akár wifivel ellátott műszemünk is lehet, ha ilyen ütemben fejlődik a technológia.

Műszem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műszem

A jövő termékesített műszemének már a neve sem egyszerű: EYE-nak hívják, de az Enhance Your Eye (Tuningold a szemed) kifejezésből származó betűszó. Az eszköz nem csak protézisként szolgálna azok számára, akik elveszítették a látásukat. Lenne lehetőség a természetes szemmel elérhetőnél élesebb, szuperlátást adó mód bekapcsolására. De ezen kívül egy speciális tabletta bevételével be lehetne kapcsolni különböző szűrőket is, nagyjából úgy, ahogy az Instagramban megjelennek.

Az Mhox szerint a szem tuningolható, lecserélhető hardver lesz Az EYE szemek csúcsmodellje még ennél is többre lesz képes. Beépített wifi-kapcsolódási lehetőséggel rendelkezik majd az Mhox szerint, ezáltal pedig távirányítású kameraként is működhet. Ha ezt egyszer tényleg megcsinálják, lehúzhatja a redőnyt a GoPro akciókamera gyártója.

A tervezőcsoport úgy képzeli el, hogy a szuperszem csatlakoztatásához szükséges felület beültetéséhez sebészi beavatkozásra lesz szükség. A csatlakozó beüzemelése után viszont az EYE szemeket szabadon lehet cserélni otthon. Reggel eldöntheti, hogy kéket és wifiset vagy barnát és instagramosat tesz-e be. Persze ha egyáltalán rászánja magát, hogy pendrive-ként cserélhető műszemekre cseréli a természetes szemeit.

KIJÖN A SZEM A NYOMTATÓBÓL

Az EYE modellek 3D-s bionyomtatással készülhetnek.. Ha erre most felvonták a szemüket, és azon filozofálnak, hogy átaludtak-e egy nagy áttörést, ne aggódjanak. A bionyomtatás egyik úttörője, az Organovo kicsi, gyógyszerek teszteléséhez viszont már használható életképes májszövetet képes nyomtatni. 2015. áprilisában pedig azt jelentették be, hogy a L'Oréal céggel partnerségre lépve bőrsejtek nyomtatására alkalmas technológiát kezdenek fejleszteni.

A szövetnyomtatás viszont már így is óriási üzlet: új, jobb tesztkörnyezeteket építhetnek fel maguknak a gyógyszergyárak a nagyobb, életképesebb 3D-nyomtatott szövetekből.

Olyan apróságokon ne akadjon fenn, hogy a szervnyomtatás vagy a tablettával bekapcsolható wifichip még nem létezik. Az Mhox csodaszeme a magyarul nagyon idétlenül hangzó dizájnfikció műfajába tartozik. Az ilyen művek elsősorban nem arra szolgálnak, hogy megvalósítsák azokat, hanem hogy elindítsák a gondolkodást. A 2027-es év elég távol van ahhoz, hogy egyszer – például ha célszerűnek bizonyul – akár létre is jöhessen egy hasonló termék. De ha addig kifejlesztik a komplex szervek nyomtatását, a bonyolult elektronika testbe ültethetőségét és a tökéletes éleslátást biztosító protézist, már beljebb van az emberiség.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...