2017.06.24. 08:34:35 12345 346

Vízkőtelenítésre fel! – Így lehet újra tiszta a vízforralód!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, amíg nem volt gyerekünk, nem is foglalkoztam azzal, mennyire kemény a víz itt nálunk. Vagyis inkább azt mondanám, hogy fel sem tűnt. Hiszen ilyen gyakran, és nagy mennyiségben nem kellett vizet forralnom. Most viszont a sterilizálás, tápszerkészítés miatt naponta többször is el kell végeznem ezt a műveletet.

Vízköves vízforraló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vízköves vízforraló

A kemény víz, vagyis inkább a vízkő több edényt is kikezdett már, és az időközben beszerzett vízforraló is begyűjtött már pár réteg makacs „követ”. Utóbbi „szerkezet” tisztítására szeretnék egy vegyszermentes megoldást, ezért is olvastam utána a lehetőségeknek. Szerencsére a több megoldás is létezik a probléma megoldására, úgyhogy indulhat a kísérletezés, hogy vajon melyik módszer tünteti ez a legkönnyebben és a leghatásosabban a vízkövet a vízforraló belső felületéről?

Ha nem kell a sütéshez

A sütőpor nem csak sütéshez, hanem akár a vízkő eltávolításához is jó lehet. Ehhez végy egy csomag sütőport, öntsd bele a vízforralóba, majd töltsd fel vízzel. Forrald fel a vizes keveréket, majd hagyd állni egy órát. Ha letelt az idő, öntsd ki a vizet a készülékből és forralj fel egy újabb adag vizet, hogy ezzel is átmosd még egyszer a készüléket. Arra ügyelj, hogy a sütőporhoz csak nagyjából a negyedéig töltsd fel a tartályt, mert ha a víz elkezd forrni, a por felhabzik majd.

Ne csak a teádba!

A citrom, vagy citromsav is segíthet, hogy eltűnjön a vízkő a vízforralódból. Felezz el egy citromot, és a vágási felület mentén távolítsd el egy kicsit a héjából. Dörzsöld át a gyümölccsel a vízforraló belsejét, beleértve a fűtőszálat is. Nyomd a citromot olyan erősen a forraló belső falához, hogy némi gyümölcslé összegyűljön a vízforraló alján. Ha megvan, töltsd fel a tartályt vízzel és forrald fel! Ha kész, öblítsd ki a forralót alaposan tiszta vízzel, majd forralj fel még egy adag vizet.

Ecet, a mindig bevethető

Azt már régóta tudjuk, hogy az ecet nagyon jó vízkőoldó hatással bír, úgyhogy érdemes a vízforralónál is kipróbálni! Keverj össze egy adag ecetet vagy ecetesszenciát egy nagyobb edényben vízzel és öntsd bele a vízforralódba. Kicsit lötyköld meg a forralóban, majd forrald fel az egészet. Ha kész, öntsd ki a keveréket, majd öblítsd ki az egészet tiszta vízzel (akár fel is forralhatsz egy adag vizet), hogy elillanjon az ecetes illat, íz.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...