2017.05.26. 13:59:42 15673 346

Virágzik a pipacs - ettől is szép a május!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pirosló pipacsmezők látványa egy csapásra nyári hangulatba hoz minket. A Nógrád megyei Sóshartyántól nem messze ilyen gyönyörű pipacsmezőket találni! S ha már felkeresünk egy szép mezőt, akkor feltétlen gyűjtsünk be egy csokorra való virágot, amiben nem csak gyönyörködhetünk, hanem akár teát is készíthetünk belőle!

Pipacs (Papaver rhoeas) virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében 2017. május 26-án. MTI Fotó: Komka Péter - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pipacs (Papaver rhoeas) virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében 2017. május 26-án. MTI Fotó: Komka Péter
Pipacs (Papaver rhoeas) virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében 2017. május 26-án. MTI Fotó: Komka PéterPipacs (Papaver rhoeas) virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében 2017. május 26-án. MTI Fotó: Komka Péter

Pipacs (Papaver rhoeas) virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében 2017. május 26-án. MTI Fotó: Komka PéterPipacs (Papaver rhoeas) virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében 2017. május 26-án. MTI Fotó: Komka Péter

Pipiripipp-Pitypalatty

A hecc kedvéért ismerjük meg a pipacs népies neveit is: tudtad, hogy néhol büdösmáknak, lúdmáknak, bújdosómáknak vagy pitypalattyvirágnak hívják? Esztétikus és szép kinézete miatt dekorációként, díszítőelemként gyakran használjuk a pipacsmotívumot, de desszertek és tea díszítésére is felhasználják a pipacs piros szirmait.

Így gyűjtsd be a pipacsot

A szirmokat nagyon óvatosan kell begyűjteni, s kiterítve az árnyékban szárítsuk meg. Forrázatot, kivonatot, szirupot lehet belőle készíteni. Más virágokkal, gyógynövényekkel is társítható, szokták például a levendulával, a hársfavirággal, vagy a golgotavirággal keverni.

Mire jó?

A szirmaiban található nyákanyag és rhoeadin jó köhögéscsillapító, ezenkívül görcsoldásra és nyugtatásra lehet alkalmazni, lefekvés előtt fogyasztva még az enyhe álmatlanságot is elűzheti.

Csodálatos színe miatt az élelmiszeripar és más területek is előszeretettel alkalmazzák a belőle készült színezőanyagot. A textilipar szívesen színezi vele a lent, a selymet vagy akár a bőrt is, de a papíripar is felhasználja.

Figyelem! A növény termése mérgező, soha nem fogyasszunk belőle. Gyermekeknél a pipacs szirmából készült szirup is okozhat mérgezéses tüneteket.

Hogyan készíts pipacsból gyógyteát?

Egészen pontosan forrázatot készítünk a pipacs szárított szirmából. 1, 5 g az az 2 kis kávéscsészényi szárított virágot öntsünk le 1 csészényi forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük át.

Cukorral és mézzel lehet ízesíteni, naponta 2-3 csészével fogyasszunk száraz köhögés vagy rekedtség esetén. Ha álmatlanság gyötör minket, akkor lefekvés előtt fogyasszunk el egy csészével.

Figyelmeztetés

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...