2022.04.09. 08:37:08 6784 226

Virágba borult tavasz. Így ápold a gyümölcsfáidat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tavasz mindig a megújulás és szépség évszaka. A hosszú tél után nincs is csodásabb annál, mint amikor a téli sivár táj újra virágba és zöldbe borul. Azt hinnénk, hogy a gyümölcsfák ezt teljesen természetesen teszik évről évre. Különösen az idősebb fákat vagyunk hajlamosak elhanyagolni ilyenkor, és inkább friss facsemetékkel és a fiatal fákkal foglalkozunk többet. Ez azonban nagy hiba. Az idősebb, terebélyesebb gyümölcsfák is igénylik, megérdemlik a megfelelő szakértelemmel végzett gondoskodást. Mindenképp megéri, érdemes erre elég időt és energiát szánni.

Metszés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Metszés

Az idősebb gyümölcsfák igaz, hogy egy ideig valóban teremnek, de megfelelő gondoskodás hiányában lassan és fokozatosan épülnek le és pusztulnak ki idő előtt, illetve válik a gyümölcsük egyre inkább élvezhetetlenné.

Március végén, április elején érdemes arra törekedni, hogy minél sikeresebb legyen a megporzás, és ezáltal a gyümölcskötődés is. A rügyfakasztó tavaszi meleg beköszöntével, azaz március végén a lemosó permetezéssel nem lehet várni. A rügyek szövetei ugyanis olyan érzékenyek, hogy a permetlé ilyenkor akár perzseléseket is okozhat. Ha viszont már kipattantak, akkor ne pótoljuk a permetezést, de jegyezzük fel egy naptárba, hogy jövőre ne felejtsük el.

“Néhány kerti növényt minden tavasszal termőre kell metszeni. Ilyen az őszibarack fája, amelynek az egyéves vesszőit metsszük vissza úgy, hogy a termővessző alatt (vagy közelében) egy rövid ugarcsap is maradjon a jövő évi termés érdekében. Az őszibarack- és a kajszifáknál a metszést nem szabad elsietni. Ennek akkor van a kedvező ideje, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.

Meg kell metszeni a meggyfákat is, mégpedig úgy, hogy a felkopaszodott gallyak tövén fejlődött egy éves vesszőt hagyjuk meg. Az idős fákon metszés, ifjítás hatására megjelenhetnek a vízhajtások. Ezeket arasznyi távolságra kiritkítjuk, a megmaradókat 25-30 cm-esre visszavágjuk Ennek hatására a vesszők elágaznak és termőre fordulva kitöltik a megritkult öreg koronát." - néhány tipp Bálint gazda jótanácsaiból.

A gyümölcsfajták nagyobb részének a virágai öntermékenyek, és nincs szükség az idegen virágporra. De ha eredményesebbek akarunk lenni, akkor az idegen-beporzásból több és jobb gyümölcs fejlődik. Nagyon sok értékes gyümölcsfajtánk (Jonathan alma, Pándi meggy) virágai kifejezetten önmeddőek. Ezek a növények a így a közelben levők pollenjével termékenyülnek meg. Ezt úgy tudjuk elősegíteni, ha az önmeddő fák közelébe sok virágport termő fát ültetünk. De ültethetünk öntermő csemetéket is, ez a leggazdaságosabb.

A virágok megporzásában a méheknek igen nagy szerepük van. Fontos védenóünk őket, ezzel is elősegítve a természet és a fák termőképességét. Április elején a kártevők is előbújnak. Fakaparóval és drótkefével le lehet tisztogatni a gyümölcsfák törzsép a felváló kéregpikkelyek alatt. A felváló kéregtörmeléket célszerű elégetni, ezzel rengeteg kártevőtől szabadulhatunk meg, és így kevesebb gondunk lesz a nyári növényvédelemmel.

Nem szabad elhanyagolnunk a talajt sem. Érett istállótrágyával, tőzeges sertéstrágyával, vagy műtrágyával a fák alját lehet táplálni, beásva a földjükbe a trágyát. Ha kevés volt a csapadék, akkor a fák öntözését is el lehet kezdeni.

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...