2017.11.10. 16:24:46 10565 367

Virágaink téli álma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb hobbikertész által ismert problémakör az évelő növények teleltetése. Mivel mindenki megpihen a téli időszakban – legalábbis ideális esetben – az évelő virágok is megpihennének. A probléma abban rejlik csak, hogy hova, hogyan, mennyire sötét, mennyire hűvös helyre kell őkelmüket aludni tenni.

Muskátli nyáron - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Muskátli nyáron

Fagymentes hely, az igazi rejtek

Ősszel mindenképp fagymentes helyre kell őket eldugni, akkor mindenképp, ha következő tavasszal-nyáron virágpompában szeretnénk látni őket Sokszor rontjuk el azzal, hogy vagy egyáltalán nem, vagy pedig túllocsoljuk őket nagy gondoskodásunkban. Ha egész télen nem kap vizet, az atomjaira hulló, teljesen száraz földlabdát elnézve ne csodálkozzunk azon, hogy tavasszal nem sok minden történik szegény virággal. Ahogy az sem jó, ha ebben a téli pihenő időszakban tocsogósra öntözzük. Meg kell találni azt az egészséges átmenetet, amivel nem ártunk.

Vegyünk sorra néhány növényt a teljesség igénye nélkül, a leggyakrabban előforduló terasz- balkon – és erkélydíszek közül.

Muskátli

Szinte minden kertben, balkonon előforduló növény, az egyik legnépszerűbb. Télire eltevése nem bonyolult, annyit kell tennünk, hogy kivesszük a töveket a ládából metszett állapotban, amennyit csak tudunk egymás mellé teszünk a ládában, és hűvös, de soha nem fagyos helyen tároljuk, viszonylag ritkán, három hetente locsolva. Sokan csinálják azonban azt, hogy egyáltalán nem veszik ki a növényeket, hanem ahogy voltak a ládájukban, vagy a cserépben félreteszik a téli tárolóhelyére és ritkán locsolva átteleltetik a muskátlit. Végeredményben ez is működő lehetőség.

Leander

Fontos, hogy ne túl világos, lehetőség szerint félhomályos hűvös helyre kell tenni, a házban lévő, de nem fűtött garázs általában be szokott válni. Lényeges, hogy mielőtt „eltesszük” téli álmára, nézzük át a növényt, hogy ne legyenek rajta pajzstetvek.

Citrusfélék

Hűvös, de nem fagyos helyen csakúgy, mint az eddigi növények, nagyon kevés locsolás mellett áttelelnek. A citrusféléknek nem feltétlenül kell sötét, vagy félhomályos helyiség, világos helyen is eltűrik a szűk hideg hónapokat.

Amennyiben van a kertünkben fagyérzékeny növény, elsősorban mediterrán örökzöldekre gondoljunk itt, tanácsos a növényt betakarni a hideg időszakra. Ugyanis, ha tartósan mínuszokat fogunk ki, mint ahogy arra volt példa pont a múlt évben is, ez károsíthatja pálmáinkat akár. Ilyen esetben érdemes a növény teljesen betakarni. Viszont arra figyeljünk oda, hogy erre speciális takarófóliát használjunk, mert a hagyományos fólia – ha átmenetileg kisüt a nap, és melegebb lesz a hőmérséklet – fóliasátorként viselkedik, és bizony könnyen lehet, hogy a növény „felébred”, hajtást hoz, ami aztán az újabb fagy érkezésekor megsemmisül.

Egy dolgot érdemes szem előtt tartani, hogy ha gondoskodunk a növényekről, odafigyelünk rájuk, tavasszal egészen biztosan meghálálják és újra ragyogni fog kiskertünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.

Szuper málnás jeges tea, ha gyümölcsös hűsítőre vágysz

Végre itt a nyár, a finomabbnál finomabb zöldségek, gyümölcsök időszaka. Ilyenkor alig-alig bírunk betelni a roppanós cseresznyével, a mézédes dinnyével, vagy az isteni bogyósokkal, mint mondjuk az eper vagy a málna. Ha utóbbival nem bírsz betelni, és a jeges tea is nagy nyári kedvenced, ötvözd a kettőt!