2014.08.15. 13:56:15 7253 47

Villámgyorsan kilábalhatsz a depresszióból a jövőben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Harvard egyetem egyik legújabb kísérleti gépét a depresszió gyógyítására fejlesztették, és az első tesztek alapján bizakodhatnak mind a kutatók, mind a betegek. A gyakorlókórház tudósai szerint már egy rövid ideig tartó kezelés is hatásos lehet, és mellékhatásokkal sem kell számolni.

Megszüntethető a depresszió? | Fotó: Harvard egyetem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megszüntethető a depresszió? | Fotó: Harvard egyetem

Hatvanhárom 18 és 65 év közötti személy agyát ingerelték gyenge elektromágneses mezővel a saját fejlesztésű, fejre helyezhető LFMS-készülékkel: egyharmaduk klinikai depressziótól, a többiek bipoláris depressziótól szenvednek. A teszt során úgynevezett kettős vak, álcázott kezelést alkalmaztak: a tesztalanyok közel felét működő LFMS-készülékkel, a másik részüket pedig külsőre ugyanolyan, de valójában nem működő szimulátorral. Sem a tesztalanyok, sem a vizsgálatot végző kutatók nem tudták, kit és milyen módszerrel kezeltek.

MIT TUD AZ LFMS?

Gyorsabban hat, mint egy fejfájás-csillapító: a húszperces kezelés után a páciensek azonnali javulást mutattak. A tesztalanyok kedvét kétféle skálás teszttel mértek le. A szerkezet kétszázszor kisebb térerősséget használ az agy stimulálására, mint a mély mozgászavarok kezelésére használt mély agyi stimulációs eljárás. Ráadásul kisebb feszültségen, de jóval nagyobb frekvencián működik, mint a depresszió kezelésében szintén használatos ECT (elektrosokk-terápia) és TMS-módszer. Ez azért is jó, mert bár mindkét kezelési mód eredményes, hosszabb időt vesznek igénybe, és olyan mellékhatásokkal járnak, mint például az emlékezetkiesés. A gyógyszeres megoldás sem eredményes mindenkinél, ráadásul több mint egy hónapig is eltarthat, mire hatni kezd.

Az is bizakodásra ad okot, hogy egyetlen kezelés elég volt ahhoz, hogy azonnali, jelentős javulást mutassanak a páciensek.

Michael Rohan, a gyakorlókórház egyik pszichiátere először egy 2004-es tanulmányában írt az LFMS lehetséges hatásairól. A mostani kísérlet alapján a kutatók szerint a fejre helyezhető készülék a hangulatszabályozásban részt vevő idegsejtek dendritjeinek elektromos tulajdonságait befolyásolja.

A szakemberek közül sokan lelkesednek az eredmények láttán, hiszen ez lehet az eddigi leggyorsabb kezelési módja a depressziónak, mellékhatásoktól mentesen. Persze ehhez még szükség van további kísérletekre is, amiben a kezelés hatásának tartóssága mellett meghatározzák többek között az optimális elektromágneses frekvenciát.

Lakatos László pszichiáter szerint is biztatóak az eredmények: a szakember szerint azonban attól is sok függ, hogy milyen módon és áron teszik elérhetővé a készüléket, és milyen jellegű terápiás kezelést jelent ez a betegnek.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...