2015.04.10. 17:27:36 11674 268

Vigyázz! A kullancs a kedvencedet sem kíméli!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az állatoknak a szabadban a legjobb, ám akár halálos veszélyek is leselkedhetnek rájuk itt, mint például a kullancs, ami többféle fertőzést is hordoz. Fontos, hogy minden séta után vizsgáljuk át őket, még akkor is, ha használunk valamilyen kullancsirtó illetve -riasztó szert.

Kullancs egy kutyában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kullancs egy kutyában

Védekezz a kullancs ellen!

Azaz előzzük meg a kullancsfertőzést. Tegyük a cicákat és a kutyákat védetté speciális hatóanyagot tartalmazó nyakörvekkel vagy cseppekkel. A cicák esetében a legjobb választás a csepp, mivel a nyakörv könnyen elakadhat, például fára mászás közben. Ügyelj rá, hogy a szer ne tartalmazzon permethrint, mivel ez a macskák számára akár halálos is lehet. A kutyáknak szabadon választhatunk a nyakörvek és a cseppek közül. Mivel ezek a szerek kémiai hatóanyagokat tartalmaznak, nem tanácsos a párhuzamos alkalmazásuk, mert túladagolást okozhatnak. Tehát vagy az egyik, vagy a másik megoldást válasszuk, és figyelmesen olvassuk el a használati útmutatót!

A csepp esetén az állat nyakára csepegtessünk, így nem fogja tudni lenyalogatni magáról. Előfordulhat átmeneti irritáció, vakarózhat a kis kedvenc. Ha ez huzamosabb idő eltelte után sem szűnik meg (1 nap), akkor mossuk le a szert és keressünk másik megoldást. Az oltást is választhatjuk, ezt az állatorvos adja be.

A legtöbb ilyen készítmény a fennálló kullancsfertőzést is megszünteti, és azokat a kullancsokat is elpusztítja, amelyek már megkapaszkodtak.

Tudnod kell, hogy semmi nem jelent 100%-os védettséget, ezért a kisállat átvizsgálása akkor is ajánlott, ha gondoltatok a megelőzésre. Ha kisgyereked van, ne engedd meg neki, hogy a nyakörvhöz nyúljon, figyelmeztesd erre!

Ha kullancsot találsz benne

Azonnal távolítsd el a kisállatból a kullancsot. Ha van, használj kifejezetten kullancseltávolító csipeszt! Gyógyszertárakban néhány száz forint, állattartóknak, sokat túrázóknak ajánlott beszerezni. Ha nincs kéznél ilyen, használj olyan csipeszt, amelynek kicsi felülete ér össze, és nem éles! (pl. szemöldökcsipesz)

A kullancsot a bőrnél fogd meg, figyelj, hogy a potrohát ne nyomd össze! Határozottan, egy gyors csavarással, a bőrre merőleges vonalban távolítsd el! Bővebben a kullancsokról>>

Utána a következő tüneteket kell figyelni:

  • étvágytalanság
  • aluszékonyság, fáradtság
  • levertség, láz
  • vizelet elsötétedése vagy véres vizelet

Ha bármelyik tünetet észleljük, azonnal vigyük az állatorvoshoz kedvencünket!

Forrás: eletforma.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...