2024.03.21. 12:32:49 5395 209

Vérzik, gyulladt? Lehet, hogy fogínybetegséged van
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fogínybetegség, más néven ínygyulladás vagy parodontitis (a köznyelvben parodontózis), egy olyan állapot, amely az ínyek gyulladásával és károsodásával jár. Ha nem kezelik, komoly problémákhoz vezethet, mint például fogvesztés és általános egészségromlás.

Fogászati ellenőrzés Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogászati ellenőrzés Fotó:123rf.com

Mik a tünetei, kialakulásának okai?

A fogínybetegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az ínyvérzés fogmosás vagy fogköztisztítás során, a duzzadt vagy érzékeny íny, valamint a rossz lehelet. Kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők, dohányzás, hormonális változások, rossz szájhigiénia és bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség.

Hogy lehet megelőzni?

A fogínybetegség megelőzése érdekében fontos rendszeresen fogat mosni legalább naponta kétszer, a fogselyem vagy fogköztisztító használata erősen ajánlott, annyira, mint a fogorvos rendszeres látogatása, ahol negyedévente fontos a tisztítást is elvégeztetni. Kerülendő a dohányzás, és a már unásig ismételt, de kiemelkedő jelentőséggel bíró egészséges étrend is segíthet az íny egészségének megőrzésében.

Hogyan kezelhető a fogínybetegség?

A kezdeti stádiumban lévő fogínybetegséget általában gyökértisztítással és ínytisztítással kezelik, amely során a fogorvos eltávolítja a fogak körüli lerakódásokat és plakkot. Ha az állapot súlyosabb, szájsebészeti beavatkozásra lehet szükség a mélyebb tasakok kitisztításához és a fogak megtámasztásához.

A fogínybetegség nem csupán a száj egészségét veszélyezteti, hanem az általános egészségünket is befolyásolhatja. A kutatások azt mutatják, hogy a súlyos ínygyulladás összefüggésbe hozható olyan betegségekkel, mint a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség. Ezért rendkívül fontos időben felismerni és kezelni ezt az állapotot. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatok segíthetnek megőrizni az ínyek és a fogak egészségét, ami hozzájárul az általános jólléthez és egészségünkhöz. Ne hagyjuk figyelmen kívül a jeleket, és forduljunk bizalommal orvoshoz, ha bármilyen problémát észlelünk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...