2024.09.05. 17:47:30 5896 187

Véleménye mindenkinek lehet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vélemény az egyének pozitív vagy negatív előjelű, többnyire határozott gondolkodásmódját jelöli valakiről vagy valamiről. Képlékenyebb „ikertestvére”, a vélelem, leginkább a feltevésekre, hallomásokra alapozó, még bizonyításra váró nézeteket foglalja magában.

Vita - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vita

A vélemények, mint személyes nézettükrözők igen sokat elárulhatnak magáról a véleményalkotó gondolkodásmódjáról, világra való rálátásáról. Saját véleményhez minden embernek joga van, azonban az az igény, hogy ezzel mások is egyetértsenek, bizonyos meglátásokkal tökéletesen azonosulni tudjanak nem tartozik, nem is tartozhat az elvárások sorába. Betekintést nyerni egy másik ember különleges mikrokozmoszába viszont igen sok esetben felemelő és értékes lehet.

Ugyanakkor a mások véleményével való egyet nem értéseknek nem szükséges szavakban és gesztusokban megmutatkozó tüskékké formálódniuk, hiszen fontos eszmecserékké is válhatnak, szélesítve a látókört, gazdagítva a tudást. A jól megalapozott, egészséges vélemények mögött idő, energia és nem kevés morfondírozás lapul - főként abban az esetben, ha valaki meg szeretné kímélni magát a légből kapott, reakcióalapra építkező, érzelmileg túlfűtött véleménynyilvánításoktól. Ráadásul az újszerű (vagy annak tűnő) gondolatok valódi tudás hiányában hamis asszociációkat szülhetnek.

A Medium.com publikációs platform egyik szerzője egyfajta véleménykialakító „gyorstalpalót” tár az olvasók elé, és meglátása szerint nem szükséges feltétlenül egy-egy terület szakemberévé válnunk ahhoz, hogy egy témában kiformáljuk saját nézeteinket. Fontosabb, hogy amennyiben egy téma valóban foglalkoztat bennünket, próbáljuk meg részekre bontva feltérképezni, körbejárni azt - lehetőleg tényekre alátámasztottan haladni.

Ezen különleges felfedezőút közben ne feledkezzünk meg annak megfigyeléséről sem, hogy milyen hatással van a saját és mások életére mindez. Olyan kérdések megválaszolására is érdemes időt szánnunk, mint például a következők: jobbá válunk ezáltal? Hasznos mindaz, amivel foglalkozunk? Kellőképpen alázatosak tudunk lenni/maradni olyankor, ha elképzeléseinkkel, előzetes feltevéseinkkel ellentétes válaszokkal találjuk szembe magunkat? Iványi Márton digitális médiakutató egy 2015-ös tanulmányában a véleménynyilvánítás kapcsán megjegyzi, hogy ez az önkifejezés egy módjaként és a társadalmi megnyilvánulás egyik eszközeként is értelmezhető.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...