2022.11.15. 09:25:00 5422 246

Vedd észre, hogy szükség van rád! Figyelj idős szeretteidre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor kisgyermekek voltunk, akkor szüleink a lehető leggondtalanabb életet próbálták a számunkra biztosítani. Szeretetük az egészségünk és a biztonságunk kapcsán is megmutatkozott. Azonban mindenki életében eljön az idő, hogy ezt a féltő odaadást tettek szintjén is viszonozza.

Idős asszonyról való gondoskodás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős asszonyról való gondoskodás

Mikor van az a pont, amikor szüleink vagy nagyszüleink életében a korábbinál nagyobb mértékben kell ismét megjelennünk? Apró változások figyelmeztetnek erre! A következő dolgok tapasztalásakor érdemes résen lennünk.

Hirtelen hangulatváltozás

Ezt egyszerű magánytól kezdve a hormonális egyensúlyváltozáson át a gyógykezelésekig többféle tényező is okozhatja. Nem szabad megvárni, hogy ez az állapot depresszióvá fajuljon, javasoljuk és segítsük elő, hogy hozzátartozónk társadalmilag aktív maradhasson.

Elhanyagolt rendrakás

Az, hogy szerettünk már nem képes a közvetlen környezetét a korábbi szinten tisztán tartani, ugyancsak intő jel lehet arra, hogy segítségre szorul. Az egyszerűbb házimunkák hanyagolása súlyosbodó egészségügyi romlásra is utalhat.

Romló egyensúlyérzék

Ha a szédülések gyakoribbá válnak, járjuk sorra a lakást, és tegyük biztonságosabbá idős szerettünk élőhelyét: pl. instabil bútorok kiegyensúlyozása, elakadó szőnyegek eltávolítása és a világítás javítása. A hirtelen egyensúlyi változásoknak érdemes a háziorvosnál tett látogatással utána járni, mivel ezt okozhatják a szedett gyógyszerek, dehidratáltság, belsőfülgyulladás vagy vércukorszint és a vérnyomás ingadozása.
Amikor a bizonytalanság korlátozza az idős hozzátartozónk korábbi tevékenységét társadalmilag elszigetelődhet, erre is oda kell figyelnünk.

Indokolatlan fogyás

Ha a (nagy)szülő nem panaszkodik fogproblémákra, de testsúlya elkezd csökkenni, kérdezzünk rá az okokra!
Nincs étvágya? Nehéz az étel megrágása? Nem tud elég élelmiszert önmagának elkészíteni? Gondot okoz a bevásárlás?
Ezeket a problémákat haladéktalanul orvosolni kell! A könnyen rágható, tápanyagban gazdag falatok napi szinten álljanak rendelkezésre.

Gyógyszerproblémák

Időnként nézzünk rá a gyógyszeres dobozokra és a gyógyszeradagolókra, hogy idejében észre vegyük, hogy esetleg kimarad-e néhány tabletta szedése vagy éppen ellenkezőleg, túl sok fogy-e az előírt adaghoz képest! A demencia ugyanis ilyenkor gyógyszertúladagoláshoz vagy a szokott mennyiségű hatóanyag elmaradása miatt más bajhoz vezethet!

Inkontinencia

Ez a meglehetősen kényes egészségügyi probléma gyakran csupán véletlenül derül ki. Ilyenkor járjunk utána, mióta áll fent ez az állapot, és értessük meg az érintettel, hogy a folyadékbevitel korlátozása nem megoldás, viszont több problémát okozhat, ehelyett a koffein (és az alkohol) mennyiségét kellene minimalizálni.

Amennyiben nem tudunk 24 órás felügyeletet biztosítani vagy azonnali segítséget nyújtani idős hozzátartozónknak, nézzünk utána a gondosóra által nyújtott lehetőségeknek!

Forrás: www.thehealthy.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...