2020.09.19. 18:53:04 11155 261

Városi galambok – Kártevők vagy repülő hősök?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szárnyas patkányoknak nevezett madarak évszázadok óta a városi életforma velejárói. Sokan utálják őket, egyesek közömbösek irányukba, míg mások még etetni is hajlandóak ezeket a jószágokat. A nyár végén szerencsém volt egyik jó barátnőmmel együtt néhány hétig gondozni egy sérült vad(on élő) galambot, emiatt kicsit jobban megismerhettem ezt az állatfajt.

galamb - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com galamb

A magyar jogszabályok lehetővé teszik bizonyos időszakokban a galambpopuláció gyérítését. (Emiatt némelyek feljogosítva érzik magukat lakott területen történő lövöldözésre. A mi védencünk is így került hozzánk.) Ti mit tennétek, ha egy vérző szárnyú állat pihegne az udvarotokon? Nos, mivel én sem arra nem voltam képes, hogy (humánusan) végeztessek vele, sem arra, hogy a sorsára hagyjam, lázas kutakodásba kezdtem, hogyan is segíthetnénk rajta.

Ott indult a dolog, hogy az állatorvosok nagy része nem fogadott a galambbal, külön köszönet a doktornőnek, aki végül segített! A sérült szárny ellátása után „csak” annyi dolgunk volt, hogy nyugodt helyen lábadozhasson, míg újra szárnyra nem kap. Az hamar kiderült számunkra, hogy a kukorica nagy kedvenc, és cserébe iszonyat sokat piszkít. Ez ugye az egyik fő oka annak, hogy nem igazán kedvelt ez a madárfaj.

A városi galambok igazi túlélők

A szirti galambok háziasított alfaja (húsukért tenyésztették) hamar ellepte a világot, mivel egyrészt a városi körülmények ideálisak számukra, másodszor a galamboknak van egy különleges képességük az utódok gondozásához: Ez pedig a begytej! A hím és a nőstény is képes kiválasztani egy folyadékot, amivel a fiókákat táplálni tudják élelemhiány esetén. A történelem folyamán a gyors és kivételesen jól tájékozódó madarak híreket közvetítő hálózatként voltak kiaknázva. Azonban a légipostai szolgálatot a patkányokkal való azonosítással együtt el is felejtettük nekik.


Tény az is, hogy az állatok váladékai súlyos fertőzéseket terjeszthetnek, de a mai napig vitatott, hogy a megfelelő távolság betartásával is jelentenek-e jelentős egészségügyi kockázatot. Az ürülék kérdése azonban vitathatatlan probléma, ami miatt különösen fontos a lakókörnyezetünk tisztán tartása.

Együttélés, de hogyan?

Azonban ők is a természet részei, velünk együtt. Ezért amit az egyszerű polgár valójában tehet az az, hogy nem eteti ezeket a szárnyasokat. (Illúzióink pedig inkább ne legyenek, ugyanis a humánusnak mondott galambcsapdázás előfordul, hogy olyan befogást jelent, ahol a csapdába került állatok az időjárási körülményeknek kitéve szomjan halnak, mielőtt a befogók kiürítenék a ketreceket.)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...