2022.04.05. 09:35:00 6510 190

Valósággá váló fikció: Mesterséges méh és „robotdada“ Kínában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár a világ összességében túlnépesedéssel küzd, sok ország lélekszáma egyre csökken. Hat évtizede Kínában a legalacsonyabb a születési ráta, és a küszöbön álló népesedési válságot egy kissé aggályos, de mindenképpen futurisztikus technológiával tervezik elkerülni.

Robot babakocsival - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Robot babakocsival

Kínai tudósok egy csoportja robotizált mesterséges intelligencia rendszert hoztak létre a mesterséges méhben növekvő emberi embriók megfigyelésére és gondozására. A kutatók azt állítják, hogy ez a rendszer képes gondoskodni az embriókról, valamint nyomon követni a magzattá fejlődési folyamatot miközben az embriók a mesterséges méhben fejlődnek.

Mesterséges intelligencia, mint robotdada

A robotdada - a kutatók által egy szakfolyóiratnak adott tájékoztatás szerint - már számos állatembriót gondozott mesterséges anyaméhben.

A szóban forgó kínai kutatóintézet úgy fejlesztette ki a robotként emlegetett mesterséges intelligenciára épülő dadát, hogy az állítólag képes figyelni a fejlődésben lévő embriókat, észleli a bekövetkező változásokat, és ennek megfelelően be tudja állítani a mesterséges környezet létfontosságú tényezőit. Ugyanakkor szabályozza a szén-dioxid és a táplálékbevitelt, az automatikus dokumentálással pedig kiváltja a kézi adatrögzítés munkaigényes feladatát. A rendszerbe kalibrált riasztási mechanizmus jelzi, ha az embrió hibásan fejlődik vagy elpusztul, valamint képes rangsorolni a felügyeletére bízott embriókat fejlődési potenciáljuk alapján.

Az emberi embriókon végzett kísérletezés azonban továbbra is tilos a nemzetközi jog szerint!

Noha a kínai kutatócsoport tanulmányai szerint a technológia biztonságosan használható lehet emberi embriók felügyeletére is, még mindig vannak olyan jogi szabályozások (és etikai aggályok), amelyek megakadályozzák, hogy a fejlődésük első kéthetes szakaszán túljutó magzatok esetében is alkalmazzák a technológiát.

Habár még mindig sok megfejtendő kérdés áll fenn az emberi embrionális fejlődés általános fiziológiájával kapcsolatban a mesterséges méhre és a mesterséges intelligenciára alapuló technológia nem csupán az emberi embrionális fejlődés szakaszainak további megértésében segíthet idővel, hanem olyan elméleti alapot is biztosíthat, amely a születési rendellenességek és más jelentős reproduktív egészségügyi problémák megelőzése terén szintén hozzájárulhat a megoldáshoz.

Az értesülések szerint a rendszer akár azt is lehetővé teheti, hogy a magzat biztonságosabban és hatékonyabban növekedhessen, mint ahogyan az számos esetben a női méh természetes környezetében történhetne. Ennek révén a fejlesztés használható lehet egyes reprodukciós problémák elhárítására, így segítve a gyermekvállalással küszködő pároknak.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...