2023.08.26. 17:52:47 8681 272

Valójában kik is voltak az amazonok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hősök figyelemre méltó és nem mindennapi sorába nők is felsorakoznak. Xenától, a harcos hercegnőtől, Wonder Womanig találhatunk néhány izgalmas karaktert, akik képességeikkel és kalandjaikkal nyűgöznek le bennünket.

Amazon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Amazon

Közöttük kimagasló helyen szerepelnek az amazonokként ismert harcosok, akikről maga Hérodotosz a görög történetírás megalapozója is foglalkozott írásaiban. A régiek szerint ezeknek a harcra termett nőknek a férfiakéhoz hasonló lelkük volt, akik a Tanaisz folyam vidékén leltek maguknak otthont – bár az igazi otthonuk tekintetében a töprengők nem tudtak dűlőre jutni. Az amazon elnevezésről több elképzelés is született. Egyes magyarázatok szerint az elnevezésük onnan eredeztethető, hogy a harcokban való sikerességük érdekében megfosztották magukat az egyik mellüktől, hogy az ne képezzen akadályt a dárdavetés és nyilazás során. Akadnak azonban olyan megközelítések is e tekintetben, hogy az amazon név valójában arra utal, hogy férfiak nélkül élték az életüket.

Ez utóbbi kapcsán sokakban felmerülhet a jogos kérdés, hogy: akkor hogyan oldották meg a szaporodást? Annak érdekében, hogy meggátolják az elnéptelenedést a szomszédos országok férfiaival kezdeményeztek ideiglenes kapcsolatot. Sajnálatos módon azonban, amennyiben fiúgyermekek láttak napvilágot e céltudatos, és rövidre szabott testi kapcsolatokból, nem vitték magukkal hazájukba. Az enyhébb és emberibb megoldások egyike az volt, amikor a fiúgyermek apja és annak népe vállalta magára a nevelés és gondoskodás feladatát. Előfordult azonban, hogy rögtön a születését követően elpusztították a fiú újszülöttet. Kizárólag a leánygyermekek nyerhettek belépést az amazonok világába. E rettenthetetlen és nagyhatalmú nőknek még Ázsia egy részét is sikerült elfoglalniuk.

A férfiszívű amazonok, akik a mítoszok szerint ragaszkodtak a függetlenségükhöz, és nem ódzkodtak a harcoktól sem, tetteikkel és bátorságukkal kerültek az érdeklődések középpontjába. Noha sokan kételkednek abban, hogy valóban léteztek-e amazonok, vagy csak a gazdag mítoszalkotó képzelet formálta őket halhatatlanná, még ma is többfelé felkeltik az emberek érdeklődését, legendájuk pedig számos alkotót magával ragad.

Izoláltan élő katonanőkként élték az életüket, és már kislányként el kezdték tanulni a hadviselés tudományát. Kiválóan bántak a különféle fegyverekkel (íj, nyíl, fejsze stb.) Mesterszintre emelték a lószeledítést, és ügyes lovasokként is megemlékeztek róluk. Bár az edzések központi helyhez jutottak ebben a különleges társadalomban, mégis figyeltek arra, hogy leányaikat jól gondozzák, óvják és neveljék. Egyes ősi kerámiaedények arról tanúskodtak, hogy hosszú ruhát is viseltek. Mindez kissé megdönteni látszik azt a kortárs elképzelést, mely hiányos öltözetben tünteti fel az amazonokat. A tetszetős külsejű nőkről néhányan úgy gondolják, hogy kultúrájukhoz valaha hozzátartozott a holdimádat (a hold a nőiesség szimbóluma). Mi több, a régi kaukázusi cserkesz nyelvben az amazon szó holdanyát, vagy erdőanyát jelentett.

További érdekességként tartható számon az amazonok kapcsán az, hogy szerepeltek a Heráklészről szóló mondában is, mégpedig a tíz elvégzendő feladat egyikeként. A történet szerint Heráklész hatodik próbatétele éppen e harcos asszonyok legyőzése volt, mely szinte emberfeletti erővel engedte felvértezni őket. Esetleg szörnyekként. E felfogás azonban nem állja meg a helyét, legalábbis, ami a későbbi amazon ábrázolásokat illeti (csodálatos szépségű, ám a hadakozásokban félelmet nem ismerő erős nők).

Az amazonkérdés az évszázadok során mozgatta a fantáziákat és nem egy esetben borzolta a kedélyeket is. Egy 19. századi svájci professzor például azzal váltott ki heves vitát, hogy szinte leszögezte: az amazonok valóban, és megkérdőjelezhetetlenül léteztek. Mi több: a matriárchális társadalom létezése nem mítosz, hanem tény, hiszen nézete szerint a civilizáció hajnalán női uralomról beszélhetünk, és csak később lépett képbe a patriárchátus. Bár e tudós rajongott a papnők, a női uralom és a földanya iránt, mégis úgy vélte, hogy a férfiak uralma szükséges a prosperálás érdekében. Az amazonkérdés mind a mai napig lavíroz a mítosz és realitás között.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.