2017.11.09. 15:09:48 12284 360

Vállalkozó kedvűek figyelem! Termesszetek gombát saját magatok!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó rántotta, egy finom krémleves, roppanós rántott zöldségek vagy akár egy pörkölt féleség is kapcsolatba hozható vele. Mi az? Természetesen a gomba! Hitted volna, hogy egy kis munkával és odafigyeléssel otthon is megtermelheted? Így biztos, hogy mindig friss kerül ebből a kényes ételből az asztalra.

Shiitake gomba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Shiitake gomba

Kíváncsi vagy, mit kell tenned a laskagomba, a csiperke vagy a shiitake gomba házilag történő termesztéséhez? Szerezz be egy vízálló ládát és gondoskodj a megfelelő termesztő közegről az alábbiak szerint:

1. lépés

A tetszőleges méretű ládát töltsd fel keményfa kéreg és felaprított kukoricacső vagy faforgács keverékével. Ezek azért szükségesek, mert a gombák nem tartalmaznak klorofillt, és emiatt a termőközegből kell kinyerniük a szükséges tápanyagokat a növekedéshez.

2. lépés

A táptalajt kissé nedvesít meg vízzel, és melegítsd át a tartály alá helyezett melegítő párna segítségével. Az ideális az lenne, ha elérné a 20-22 fokos hőmérsékletet.

Emellett a megfelelő oxigénellátottság érdekében érdemes kicsit átgereblyézni.

3. lépés

A gomba spórákat / csírákat helyezd a ládába a tápközegre, majd a ládát helyezd napfénytől mentes helyre - egy szekrény aljában is jó helye lehet, de én inkább elkülönítve a lakótértől, pl. a pincébe tenném. Laskagomba esetén 15-20 fokos helyiségben, míg csiperkénél 20-25 fokon - ezt a hőmérsékletet aztán 2 hét után le kell csökkenteni a laskagombás hőfokra - megindul a spórák / csírák „gyökeresedése”. Kb. 3 hét leforgása alatt a gombatelep fonalai be fogják hálózni a ládád alját.

4. lépés

Ekkor vékonyan oszlass el a táptalajon termőföldet, és ezt tartsd nyirkosan. A láda tetejére boríts nyirkos, de nem nedves textildarabot. A nedvesség elengedhetetlen a gombák növekedéséhez, de a víz közvetlen nem érheti a fejlődő gombákat!

Az első érett, friss gombákra már csak 2-3 hetet kell várnod. Csak akkor takarítsd be csavaró mozdulatokkal, amikor a kalap jól láthatóan elkülönül a szártól.

Tippek termőtalajhoz:

A faforgács használata a shiitake és a laskagomba termesztéséhez a legjobb, de a fehér csiperkéhez inkább a komposzt ajánlható.

Ezt előállítani kissé macerásabb, mivel összegyűjtögetett kerti hulladékot (falevelek, gallyak és levágott fű) kell összekeverni a következő, tetszőleges arányú konyhai maradékokkal: kávézacc, tojáshéj és növényi maradványok. Azonban az, hogy ezt a keveréket használni is tudd, hagyni kell állni jó 2 hónapot, és bizony, ennek szaga is van.

Forrás: hunker.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...