2023.04.26. 09:20:00 6685 228

Vakvezető kutyák világnapja - Mindennapi hősök szőrmebundában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nagy gonddal kiválasztott és hosszasan kiképzett kutyák közül nem mindegyik lép egyenruhás erők mellé szolgálatba, egy részüket terápiás célokra, míg másokat személyi segítség céljából képeznek ki. A segítőkutyák közül a hétköznapi emberek legtöbbször a vakvezető kutyákkal találkozhat.

Közlekedés vakvezető kutya segítségével - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Közlekedés vakvezető kutya segítségével

1994 óta április utolsó szerdáján ünneplik meg a vakvezető kutyák világnapját, aminek keretén belül szeretnék tájékoztatni az embereket arról, milyen szolgálatot is tesznek ezek az okos négylábúak a látássérült társainknak. Ezek az állatok korántsem csak a szemüket, de a szívüket is adják gazdájuknak!

A retriever fajtájú kutyák általában kedvességükről és főként játékosságukról híresek, ellenben közülük kerülnek ki legtöbbször a személyi segítő kutyák is.
Ezeket a nagy gonddal kiválasztott ebeket úgy nevelik, hogy veszélyhelyzet esetén még a saját gazdájukra se hallgassanak, így védve meg a testi épségét. Hihetetlen, de még az emberi testmagassággal is megtanulnak kalkulálni a mindennapi élet és a közlekedés során!

A vakvezető kutyák és a gazdáik kölcsönösen támaszkodnak egymásra, amiben mi is segítségükre lehetünk szóbeli tájékoztatás révén, de eközben ne akadályozzuk a kutya munkáját!

Ünnepeljük meg a vakvezető kutyákat méltó módon!

Amennyiben van kisgyerek a családunkban, nézzük meg vele az alábbi kurta kis mesét, majd beszélgessünk el a mesében látottakról:
- Kik a látássérültek?
- Hogyan kell kezelni őket illő módon?
- Mit csinál egy vakvezető kutya?
- Hol és hogyan tanítják be ezeket a kutyákat?
Természetesen önmegvalósításról szóló (és egyéb más) tanulságot is levonhatnak maguknak a történetből a gyerekek; legyen ez a segítők kutyák ajándéka számunkra!

Pip, a hős kiskutya

Ha a fenti kérdésekre mi magunk sem tudjuk kielégítő mélységig a választ, tájékozódjunk egy olyan kisfilmekből, ahol a vakvezető kutyának szánt négylábúak kiképzését és a választott gazdáikkal történő összeszoktatást követhetjük nyomon:

A segítőkutyák kiképzése nagyon költséges évek munkája, ezért, amennyiben módodban áll, pénzadománnyal is támogathatod az ilyen egyesületek és központok tevékenységét.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.youtube.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...