2018.10.20. 13:33:03 10970 346

Vajon te elég gyakran mosod ezeket a dolgokat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A háztartásban van egy-két dolog, aminek a cseréjét és mosását szeretjük elhanyagolni. Nem feltétlenül azért, mert lusták vagyunk, hanem azért is mert lehet, hogy nincs is róla tudomásunk, hogy milyen gyakran is kellene mosni, például a konyharuhát.

Párnahuzat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Párnahuzat

Az ágyneműt hetente cseréld!

Az ágyneműt a legjobb, ha hetente lehúzod és kimosod, de a leghosszabb idő, amit várhatsz vele, az 2 hét. Hogy miért? Gondolj csak bele, minden este igénybe veszitek, nyáron a hőség, télen a fűtés miatt akaratlanul is beleizzadtok, a nyirkos, meleg helyen pedig elszaporodnak a bacik… Szóval, igazán érdemes hetente kimosni, sőt vasalni is, hogy kellőképpen fertőtlenítsd. A lehető legmagasabb hőmérsékletet válaszd, amit az anyag enged. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemes a friss ágyneműbe feküdni, és ez az élmény még gyakrabban megadatik majd. :)

Párna

Nemcsak az ágynemű huzatot kell rendszeresen mosni, hanem a bizony az ágyneműt is. A párnát félévente ki kellene mosni – amennyiben mosható. Ha nem, akkor tegyük ki a napra rendszeres időközönként. A takaróval cselekedjünk ugyanígy.

Matracvédő

A matracvédőt 3 havonta mosni kellene, hogy higiénikus maradjon. Ha nincs matracvédő, akkor a matracunkat tisztítsuk ki. Szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk rajta egy-két órát, majd porszívózzuk le. A szódabikarbóna semlegesíti a szagokat, és fertőtleníti legalább a matrac felületét.

Konyharuha

A konyhában mindennap tiszta konyharuhával indíts! Gondolj csak bele, mennyi mindennel érintkezik: a kezeddel, az edényekkel, a konyhapulttal, ráadásul vizes is lesz, ami nem biztos, hogy maradéktalanul megszárad, így még gyorsabban szaporodhatnak a bacik. Lehetőség szerint mindennap tegyél ki egy tisztát, és a lehető legmagasabb hőmérsékleten mosd őket. A megfigyelések szerint szalmonella és e-coli baktérium is gyakran megtalálható a háztartásokban a konyharuhán, szóval inkább védjük ki ezeket. Egyszer esik, ami esik – ahogy nagyanyám mondaná!

Törölköző

Ne várd meg, amíg dohos szaga lesz. Minden harmadik használat után mosd ki a család tagjainak törölközőit, hiszen ez is egy kényes dolog. Gombák és bacik szaporodhatnak el rajta, amiket aztán tovább visztek a bőrötökre.

Kéztörlő

A fürdőszobában használt kéztörlőt, a konyhaihoz hasonlóan mindennap érdemes kicserélni, de legfeljebb 3 naponta – ha nem tartózkodtok annyit otthon hétköznap, ez egy arany középút lehet, de hétvégén naponta cseréld. Ne lógatva, hanem kiterítve szárítsd nap közben is!

Fürdőszobaszőnyeg

A fürdőszoba szőnyeget is hetente mosni kellene, úgyhogy jó, ha van belőle váltás. Ahogy zuhanyoztok, fürdötök, víz csapódik rá, illetve rá is álltok, és lefolyik a víz. Folyamatosan issza magába a vizet és kiszáradni aligha van esélye. Ergo tisztára kell mosni, és teljesen meg kell ekkor szárítani.

A mosógépet is tartsd tisztán!

Mi mossa ki ezeket a holmikat? Természetesen a mosógép! Nos, azt is tisztán kell tartani, hogy biztosak legyünk abban, nem lesznek a ruháink koszosabbak a mosástól, mint voltak. :) Havonta indíts el rajta egy üres, 90 fokos mosást, amihez ecetet adsz! Ez a vízkő, a baktériumok és a szagok ellen is védeni fogja a gépet!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.