2015.07.28. 14:00:00 7502 179

Útra fel! Ezekre figyelj, ha autóval indulsz nyaralni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan még csak készülünk nyaralásra, hiszen a nyár alig kezdődött el. Összegyűjtöttünk pár tanácsot arra az esetre, ha autóval kelsz útra. A férfiak mindig jók az ilyenekben, bátran hallgassatok a férjetekre, barátotokra, de van pár dolog, amibe a nők is bátran beleszólhatnak.

Tetőcsomagtartó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tetőcsomagtartó

Kötelező és ajánlott dolgok

A kötelező felszerelések országonként eltérnek, azokra jóval indulás előtt keress rá az interneten: ha megtalálod az adott ország nagykövetségét, az talán a leghitelesebb adat. Viszont mindenképpen keresd a tartalom felkerülésének dátumát: minél frissebb, annál jobb. Pl. egy 2005-ös cikk már lehet, hogy nem naprakész információval lát el.

Nagyon jelentős eltérések azért nincsenek. A Magyarországon kötelező elsősegély készlet, elakadásjelző mellett legyen az autóban égő- és biztosítékszett, valamint hosszabb út esetén tegyetek be a csomagtartóba egy flakon ablakmosót, egy nagyobb kanna (pl. 5 L) ioncserélt vagy desztillált vizet (amiből NE igyatok), valamint egy liter motorolajat.

Akár mentek autópályán, akár nem, láthatósági mellények (ahány utas van) legyenek a kesztyűtartóban, könnyen elérhető helyen. (A csomagtartóban tárolásért meg is büntethetnek akár, mivel ott nem éred el kiszállás nélkül.)

Pihenés, sok folyadék

A nyaralásnak soha nem szabad a rohanásról szólnia. Inkább induljatok el korai órákban, mint hogy "egy seggel" (megállás nélkül) menjetek el mondjuk Makarskáig.

Álljatok meg óránként, vagy éjszakai utazás esetén még gyakrabban. Ne csak akkor, amikor már fáradtok, hanem végig, egész úton: így legalább a nyaralás első napjai nem arról fognak szólni, hogy az odautat pihenitek ki.

Sok folyadékot igyatok (ezzel mondjuk kivédhetetlenné teszitek a gyakoribb megállásokat :)), lehetőleg szénsavmentes vizet. A sofőrnek tegyetek a pohártartóba egy fél literes kulacsot, amit töltsetek fel rendszeresen.

Sokkal könnyebb használni, mint egy nyeklő 1,5 L-es palackot, amiből egyébként soha nem tudom meginni az utolsó deciket, mert a kocsi tetejétől nem tudom eléggé felemelni. :) Ráadásul nem kell kupakot csavargatni, kevésbé vonja el a figyelmet.

Csak lazán

Lényegesen jobb autópályán klímás autóval utazni, pihentetőbb, ráadásul kevésbé leszünk dekoncentráltak a melegtől.

Mivel pedig nem siettek, kevésbé lesz stresszes az előttetek haladó lakókocsi megelőzése. Ha van az autóban klíma, néhány fokkal állítsátok csak hűvösebbre a kinti hőmérséklettől (5-8 fok), különben megfázás lesz a vége. 

Viszont a közlekedés társas játék, vannak olyanok, akiknek nincs légkondi az autóban, vagy valamiért nem használhatják. Ők könnyebben követnek el hibákat a meleg miatt, valószínűleg jobban is próbálnak haladni (hogy meglegyen a menetszél az utastér hűtéséhez.

Annyit tehetünk, hogy legyünk óvatosabbak, és türelmesebbek másokkal szemben: elvégre nyaralni mentünk, nem versenyezni!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...