2016.02.02. 18:43:26 7640 257

Utazni élvezet – elő a bakancslistát, világjárásra fel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma már nem nagy kunszt eljutni a világ másik felére. Fogadhatunk dzsungelbe bozótvágót, sherpát a Himalája megmászására, vadvízi evezőst az extravagánsabbaknak, megnézhetjük a világ hét csodáját…. Ha van elég pénzünk. Illetve most már ez sem olyan nagy kérdés.

Utazni élvezet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazni élvezet

Önköltségi áron

Azoknak, akikbe még szorult némi vadromantika, nem riadnak vissza a hideg víztől és a szőrös lábaktól, esetleg megélnek házi koszton, még mindig a kempingezés a legolcsóbb. Lakókocsival bejárhatjuk az egész világot. Ha van zsebpénzünk, akkor sátrat verhetünk akár Firenzében is és akkor kapunk tiszta vécét, mosdót, olcsó boltot. Ha év közben félre tudtunk tenni, akkor a vendégházas, zimmerfreies, panziós megoldás sem rossz – főleg, ha magunk főzhetünk az adott helyen. Ugyanakkor nagy távolságokat így nem érdemes megtenni: némely fapados járattal egy tank benzinnél olcsóbban is eljuthatunk álmaink városába.

Na és ott vannak még a közösségi szálláslehetőségek, a couchsurfing, amikor egy helyi lakos lakásában kapunk egy kanapét vagy akár egy egész szobát. Az internet segítségével a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.

Tippek:

  • Határozzuk meg mennyi pénzt szánunk a nyaralásra, majd azt, hogy mennyi ideig szeretnénk szabadságolni magunkat. Ez alapján keressünk úticélt – ne pedig fordítva. Így lehet, hogy eljutunk olyan turistamentes vidékekre, mint Bulgária, Románia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia.
  • A készételek tárháza végtelen – ezek és a gyorséttermek általában globális árat képviselnek. Ha bírjuk az ilyen kosztot, akkor hazai árakon étkezhetünk külföldön is.
  • Bár a fapadosok azért olcsók, mert csak odaútra kínálnak akciót, ezt könnyen kitrükközhetjük. A legtöbb légitársaságnak van honlapja, így a visszautat a külföldi leányvállalat honlapján érdemes megrendelnünk, szintén mint akciós „odautat”.
  • Figyeljünk a maradék jegyekre is: bizonyos időszakok kevésbé kedveltek. Ha ezeket kifogjuk, ezreket spórolhatunk.

Előrelátón

Aki jobban kedveli a kényelmet, a kiszámíthatóságot, a részletfizetést, és szeret előre tervezni, annak megéri idejében lefoglalni utazását. Így abban is biztosak lehetünk, hogy az általunk választott szállodában még van szabad szoba, hogy megkapjuk a kért külön szolgáltatásokat (gyerekágy, vasalás, légkondi, cumisüveg-melegítő stb.). Egy bibi van csak: a kedvezmények nem halmozhatók.

Gyors döntésekkel

A last minute utak furcsán működnek: akinek egyszer bejött, az valószínűleg már nem fog idegenkedni tőle. Aki viszont csak egyszer is csalódott, soha többet nem mer belevágni. Feltétele, hogy:

  • a szabadságunkat akár 1-2 nappal az elutazás előtt is ki tudjuk venni
  • egyben legyen elég készpénzünk az útra
  • ne legyünk finnyásak (nem ragaszkodhatunk az öt csillaghoz, sem a tengerpartra néző szobához)

Persze a last minute utak között is óriási árkülönbségek vannak. Annak érdemes így keresnie, aki bizonyos úticélt tűzött ki: ekkor viszont folyamatosan (akár egész nyáron át) figyelnie kell a kínálatot, ami nem könnyű. Az utazási irodák sokszor csak kiragasztják az ajánlatokat a kirakatüvegre, de van, hogy az akciós utak a honlapokra, teletextre is felkerülnek. Minél több csatornát követünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy nekünk tetsző helyre, nekünk tetsző időben utazhatunk. Érdemes utazási kiállításokra is ellátogatni, hiszen ilyenkor vevőcsalogató egyszeri akciókat léptetnek életbe.

Tippek:

  • Ha van olyan utazási iroda, amelyikkel már utazott, érdemes megkérdezni a munkatársakat. Ők általában végiglátogatják a szállodákat, így meg tudják mondani, hogy az ajánlat valóban jó, vagy nem éri meg.
  • Az időpontnál ne csak annak örüljünk, ha sikerül egy főszezoni ajánlatot kifogni. Hiszen van, ahol ekkor elviselhetetlen a meleg, vagy túlzsúfolt a tengerpart. Észak-Afrikába, Dél-Spanyolországba érdemes májusban, szeptemberben, októberben is elutazni, Olaszország is gyönyörű tavasszal. Medence pedig már szinte mindenhol van. Az elő- vagy utószezon árai sokszor felérnek egy last minute kedvezménnyel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...