2023.08.16. 17:25:00 8036 288

Utálsz futni? Lehet, hogy eddig nem jól csináltad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Irigykedve nézed azokat, akik könnyedén, mosolyogva tudna futni? Micsoda? Még beszélgetni is van erejük közben? Ez vérlázító! Főként akkor, ha te magad minden egyes megerőltető lépés alatt szenvedsz az arcodon csorgó verejtéktől és a testedre tagadó ruháktól.

"Nem megy, ezért nem szeretem!"

Szögezzük le, hogy a futás nem is való mindenkinek. Pontosabban nem rögtön. Ha valamilyen fizikai nehézséggel, esetleg sérüléssel küzdesz, nyugodtan mondj le róla és válassz helyette más állóképességet fejlesztő, és átmozgató sportágat. Ellenkező esetben pedig hagyj időt magadnak arra, hogy testileg hozzá erősödj a kihíváshoz és a sikerélmények számának növekedésével párhuzamosan megszerethesd a futást.

Tedd meg az előkészületeket!

Ha még csak bele szeretnél kóstolni ebbe a mozgásformába, akkor is kötelező egy jó futócipő beszerzése! Enélkül esélyesebb az ízületi gondok kialakulása.
Ha megvan a cipő, készíts tervet! Hol, mikor és kivel szeretnéd róni a (kilo)métereket? Amennyiben egyedül vágsz neki és bírod a monotonitást, futópadon is futhatsz. ennek előnye, hogy egyenletes tempót tart bent és a felülete is egyenletes. Társasággal tervezve és a mentális előnyöket kihasználva inkább a természetben történő futás javasolt. Ez esetben figyelj oda arra, hogy a talaj ne legyen se túl gödrös, se túl kemény. Ha a friss levegőn is futsz, és nem dalolnak körülötted a madarak, akkor zene segítségével jobban fogod tudni megtartani a tempót. Futáshoz rengeteg lejátszási lista készült már, de te is összeállíthatod a sajátodat.

Kezdj el futni!

A futás előtt közvetlenül ne egyél már semmit, és ne is igyál sokat, de a megfelelő energiaszintre figyelj oda, és egy banánt vagy egy energiaszeletet fogyassz el úgy 1,5 órával a futóedzés előtt. A kezdő futók számára tanácsolható a “szentháromság” betartása: Azaz gyaloglás, futás és nyújtás. Alapos bemelegítés után kezdj el az elsőnek kitűzött távon sétálni. Igen, jól olvasod: sétálni. A gyors séta remek bevezető mozdulatsor. Kezdetben váltakoztasd a gyors gyaloglást és a lassú futást, és csak fokozatosan tolódjon el az arány a futás javára.
A legfontosabb, hogy lassan és kicsiket lépve kezd csak el a futást rövid távokon, majd egyre növeld a távot és a tempót, ahogy erősödsz. A futáshoz nem csak a tökéletes lépéstáv, de a helyes testtartás is hozzátartozik. A karjaidat, a hátadat és a fejedet is tartsd végig kontroll alatt.

A megfelelő pihenés és az igénybe vett szervezet regenerációja legalább olyan fontos, mint a helyes futótechnika megtanulása, ezért semmiképpen se hajtsd túl magad! Egy-egy kisebb sérülés is hetekkel visszavetheti a fejlődésedet, még akkor is, ha nem veszi el teljesen a kedvedet a sportolástól. Végezetül még egy jó tanács: Ne csak a célokra és magára a futásra koncentrálj, hanem próbáld meg élvezni is a fejlődési folyamatot és magát az érzést is, amit a futás által nyerhetsz.
Tartsd észben, hogy mindenki a saját tempójában fejlődik, és a kitartás a döntő tényező, ugyanakkor vigyázz az egészségedre, mert az a legfontosabb!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...