2015.04.13. 11:23:45 8996 279

Úszás - még az eleséseket is megelőzheted vele!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jól tudjuk, hogy az egyensúlyérzék, a flexibilitás és az izomerő is csökken, ahogy nő az évek száma. Gyakorlatilag bármilyen mozgással javítani lehet a fizikai kondíción, ám egy új kutatás szerint egy sport különösen hatékony lehet az időseknek az erejük megtartásában és stabilitásuk megőrzésében. Ez pedig az úszás!

Idős hölgy úszómedencében - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős hölgy úszómedencében

Komoly probléma az elesés

Egy Amerikában végzett felmérés szerint a 65 éven felüliek 1/3-a esett már el az otthonában, ami évről évre megismétlődhet velük. Az ilyen incidensek aztán a balesetin végződnek. Törött kezek, combcsontok, kiugrott vállak, bokák, sérül ízületek. A legszörnyűbb, hogy az idősebb korosztálynak a felépülés is tovább tart az ilyen sérülésekből, mint a fiataloknak.

Úszással sok minden megelőzhető

Egy 2014-es ausztrál kutatás, amelyben 1667 70 év fölötti férfit vizsgáltak meg, kimutatta, hogy az úszok 33%-kal kevesebb balesetet szenvedtek, mint a többi sportot űző idős ember. A vizsgálat során azt is megállapították, hogy az úszóknak kevesebb tartásbeli problémája volt, és sokkal jobb egyensúlyérzékük. Azt is megfigyelték, hogy ha el is esnek, az úszók nem törik a csontjaikat. Megsérülnek, de a csontjuk nem törik el olyan könnyedén.

Mi a különbség az úszás és más sportok között?

Először is, úszás közben úgy fejleszted az izmaidat, hogy nem terheled az ízületeket. Ez szinte semmilyen más sportról nem mondható el. Ezenkívül a legújabb kutatások kimutatták, hogy az úszás segít a kognitív funkciók (azaz az agyi, gondolkodással összefüggő funkciók) javításában, a vérnyomás csökkentésében és a kéz-szem koordináció összehangolásában.

A fizikai és a mentális előnyök mellett a lélekre is jó hatással van, segíti a relaxációt. Ráadásul a tevékenység űzése közben is kevesebb sérülési lehetőségnek vannak kitéve a sportolók. Úszás közben nem lehet elesni, de természetesen vigyázni kell, hogy addig se csússzunk el, amíg a medencéig eljutunk. :)

Jó hír a váll, térd és a csípő problémákkal küzdőknek

A szakértők szerint az úszás a csípőt is ellazítja, így az rugalmasan átmozgathatóvá válik. A vízben könnyebben nyílnak és hajlanak azok az ízületek, amelyekkel a szárazföldön gondunk adódhat. Ez azért fontos, mert a legtöbb 65 évesnek kifejezetten ezzel a területtel van problémája, ám az úszással anélkül erősítheti az izmait, hogy megterhelné az ízületeket.

Kezdd el már ma!

Először is keress egy megfelelő helyet a rendszeres úszó edzésekhez. Lehet, hogy érdemes egy oktatót is kerítened, főleg az első karcsapások megtételéhez. Nem tudsz úszni? Soha nem késő megtanulni! Ehhez is fogsz találni szakszerű segítséget, de léteznek különböző vízi tornák is, nemcsak az úszás. Ráadásul hazánkban rengeteg gyógyvíz található, így még hatékonyabbá teheted ezt a mozgásformát. Összekötheted a kellemest a hasznossal. :)

Ne feledd, hogy úszás előtt is be kell melegíteni, és a végén érdemes egy kis levezetést tartani.

Mivel a vízben teljesen más erőhatások érnek minket, mint a szárazföldön, ezért ha kimondottan az egyensúlyérzék fejlesztése lenne a cél, akkor ajánlott összekapcsolni más sporttal az úszást. Például jógával vagy gyógytornával. A lényeg mindkettő esetében a rendszeresség, és hogy ne adjuk fel!

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.