2015.04.13. 11:23:45 8948 279

Úszás - még az eleséseket is megelőzheted vele!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jól tudjuk, hogy az egyensúlyérzék, a flexibilitás és az izomerő is csökken, ahogy nő az évek száma. Gyakorlatilag bármilyen mozgással javítani lehet a fizikai kondíción, ám egy új kutatás szerint egy sport különösen hatékony lehet az időseknek az erejük megtartásában és stabilitásuk megőrzésében. Ez pedig az úszás!

Idős hölgy úszómedencében - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős hölgy úszómedencében

Komoly probléma az elesés

Egy Amerikában végzett felmérés szerint a 65 éven felüliek 1/3-a esett már el az otthonában, ami évről évre megismétlődhet velük. Az ilyen incidensek aztán a balesetin végződnek. Törött kezek, combcsontok, kiugrott vállak, bokák, sérül ízületek. A legszörnyűbb, hogy az idősebb korosztálynak a felépülés is tovább tart az ilyen sérülésekből, mint a fiataloknak.

Úszással sok minden megelőzhető

Egy 2014-es ausztrál kutatás, amelyben 1667 70 év fölötti férfit vizsgáltak meg, kimutatta, hogy az úszok 33%-kal kevesebb balesetet szenvedtek, mint a többi sportot űző idős ember. A vizsgálat során azt is megállapították, hogy az úszóknak kevesebb tartásbeli problémája volt, és sokkal jobb egyensúlyérzékük. Azt is megfigyelték, hogy ha el is esnek, az úszók nem törik a csontjaikat. Megsérülnek, de a csontjuk nem törik el olyan könnyedén.

Mi a különbség az úszás és más sportok között?

Először is, úszás közben úgy fejleszted az izmaidat, hogy nem terheled az ízületeket. Ez szinte semmilyen más sportról nem mondható el. Ezenkívül a legújabb kutatások kimutatták, hogy az úszás segít a kognitív funkciók (azaz az agyi, gondolkodással összefüggő funkciók) javításában, a vérnyomás csökkentésében és a kéz-szem koordináció összehangolásában.

A fizikai és a mentális előnyök mellett a lélekre is jó hatással van, segíti a relaxációt. Ráadásul a tevékenység űzése közben is kevesebb sérülési lehetőségnek vannak kitéve a sportolók. Úszás közben nem lehet elesni, de természetesen vigyázni kell, hogy addig se csússzunk el, amíg a medencéig eljutunk. :)

Jó hír a váll, térd és a csípő problémákkal küzdőknek

A szakértők szerint az úszás a csípőt is ellazítja, így az rugalmasan átmozgathatóvá válik. A vízben könnyebben nyílnak és hajlanak azok az ízületek, amelyekkel a szárazföldön gondunk adódhat. Ez azért fontos, mert a legtöbb 65 évesnek kifejezetten ezzel a területtel van problémája, ám az úszással anélkül erősítheti az izmait, hogy megterhelné az ízületeket.

Kezdd el már ma!

Először is keress egy megfelelő helyet a rendszeres úszó edzésekhez. Lehet, hogy érdemes egy oktatót is kerítened, főleg az első karcsapások megtételéhez. Nem tudsz úszni? Soha nem késő megtanulni! Ehhez is fogsz találni szakszerű segítséget, de léteznek különböző vízi tornák is, nemcsak az úszás. Ráadásul hazánkban rengeteg gyógyvíz található, így még hatékonyabbá teheted ezt a mozgásformát. Összekötheted a kellemest a hasznossal. :)

Ne feledd, hogy úszás előtt is be kell melegíteni, és a végén érdemes egy kis levezetést tartani.

Mivel a vízben teljesen más erőhatások érnek minket, mint a szárazföldön, ezért ha kimondottan az egyensúlyérzék fejlesztése lenne a cél, akkor ajánlott összekapcsolni más sporttal az úszást. Például jógával vagy gyógytornával. A lényeg mindkettő esetében a rendszeresség, és hogy ne adjuk fel!

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?