2019.10.23. 16:28:34 10599 338

Ültess Te is egy fát a környezetért! Például egy díszfát novemberig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tél előtt még éppen van időd feldíszíteni a kerted maradandó szépséges elemekkel, ugyanis november elejéig – melegebb idő esetén közepéig- még bőven ültethetsz új lakókat díszfák személyében. És hogy hogyan? Olvass tovább és nem maradsz le egy fontos információról sem!

Liliomfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Liliomfa

A díszfák karakteres szereplői a kertünknek, ha jól válogatunk egész évben lesz miben gyönyörködni. Azon túl, hogy tisztább levegőhöz juttatnak minket, árnyékot adnak, vagy akár takarást és olykor virágjukkal is megörvendeztetnek. Felfogják a port és csökkentik a zajt, ezek miatt a hasznos tulajdonságok miatt pedig főút mellett lakóknak különösen érdemes lehet rávenni magukat az ültetésre!

Választás előtt

Mielőtt a vásárlásba fognál, gondold át mennyi időd lesz foglalkozni később az új kertlakóval. A lombot, az elszáradt virágokat összetakarítani, a fát öntözni, tápanyagozni, metszeni, szemezni vagy épp permetezni. Ennek fényében válasz az igénytelenebb vagy épp sok foglalatosságot adó lehetőségek közül.

A fa igényeit és a kert adottságait nem tudod nagy mértékben változtatni, így ezeket is tartsd szem előtt a tervezésnél. Milyen talajt szeret, mennyi napfényt igényel és bír el, mekkora lesz a végleges mérete. Ezek mind olyan információk, amik megmutatják, hogy a kiszemelt fa valóban szép és egészséges lesz-e majd a kertünkben. Ne feledkezz meg arról sem, hogy mi a célod az ültetéssel – árnyékot adni, takarni vagy épp csak gyönyörködtetni? Számtalan típusból válogathatsz, de nem mind egyformán oldja meg a fenti kérdést.

Eljött a faültetés ideje

Szabadgyökerű fákat az átmeneti évszakokban ültethetsz a kertedbe, ám földlabdás és konténeres társaikat márciustól novemberig bármikor. Utóbbi kettő egyébként sokkal megbízhatóbb is, szinte 100%, hogy az ilyen módon ültetett fa megered.

Előkészületek

Szerezd be a gondosan kiválasztott fát. Készítsd el az ültetőgödröt, amely a földlabda méretének 2-3 szorosa legyen, majd a kiásott földet jól mozgasd át, hogy ne maradjanak benne nagy, keményen összeállt csomók. Ültetési távolság általában 3-8 méter, sorfáknál pedig 2-4 méter között az ideális, a várható lombozat nagysága határozza meg. Valamennyi felpuhított földet tegyél vissza a gödör aljába. Tegyél hozzá néhány lapátnyi szerves trágyát is és a kártevőkre is gondolj időben. Például por formában kapható irtószert is ilyenkor tudod hatékonyan alkalmazni. Óvatosan emeld ki a fát a konténerből, anélkül, hogy a gyökérzetet megsértenéd. Földlabdás növény esetén egyszerűbb a helyzet, a lebomló jutazsákot nem kell levenned, így védve vannak a gyökerek.

Beköltözés

Kezdd el szépen visszalapátolni a földet, miközben belepróbálod a fát a gödörbe. A fa éppen olyan ültetési mélységbe kerüljön a talajba, ahogyan az a faiskolában is volt, így remekül fogja érezni magát. Amikor visszatemetted és stabilan áll az új jövevény, óvatos lépegetéssel tömörítsd körbe-körbe járkálva a földet. Vízzel is tömöríthetsz, így a gyökerek közé is jobban bejut a föld. Ezt követően tömlővel alaposan öntözd meg a növényt. Ha pedig szükséges, karózd is, így nem foghatnak ki rajta a környezeti körülmények amíg megerősödik!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...