2017.01.30. 11:06:38 12733 275

Újrakezdés válás után – Állj fel és menj tovább!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A válást követő időkben a felek értelemszerűen megpróbálják lezárni a házasságukat, és elfogadni, hogy a kapcsolatuk valamilyen okból kifolyólag nem működött már. Sok ember számára kimondottan nehéz elfogadni ezt az új élethelyzetet, és a válást követő gyászfolyamat hosszú ideig is eltarthat náluk.

Válás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Válás

Az elvált feleségek közül sokan sokáig úgy érzik, hogy szívesen újra kezdenék volt férjükkel. A másik tábor ezzel szemben, a feldolgozatlan indulatok miatt, soha többé látni sem szeretné az exet, vagy megpróbálja megkeseríteni annak életét. Ha ilyes érzések uralkodnak el rajtunk, és az idő elteltével sem lesz könnyebb a lelki teher, érdemes hozzáértő szakemberhez fordulni.

Tippek a továbblépéshez

1. Elemezz!

Bizonyos személyiségtípusok alapból sokkal töprengőbbek és elmélkedőbbek, ők itt előnyben vannak, de csak addig, amíg nem viszik túlzásba az analizálást. Fontos rájönnünk, mi volt a probléma a kapcsolatban. Ha te voltál a ludas, akkor se marcangold agyon magad. Tanulj a hibákból, hogy a jövőbeli, új kapcsolatod ne bukjon el ezen. Sokat segíthetnek a párkapcsolati témájú könyvek, amik segítenek felfedni pl. azt, hogy miből adódnak a kommunikációs zavarok a párok között. Hasznos könyvek a témában Pál Ferenc, Gary Chapman és Harville Hendrix művei.

2. Fogadd el!

Az ellentmondásos érzelmek időszakában sokat segít, ha elfogadod: ez valóban nem történhetett volna másként. Ez az egyik kulcs a lezáráshoz!

3. Keress új feladatokat!

Könnyebb az újrakezdés, ha vállalsz egy új feladatot vagy új célokat tűzöl a szemed elé, ezek által könnyebben visszanyerheted önbizalmadat. Egy érdekesebb munka, és egy új kreatív hobbi gyógyír lehet a válás után felmerülő, fájdalmas életszakaszban, mivel elterelik figyelmedet a veszteségről. 4. Támaszkodj a szeretteidre!

A válást követő nehéz időszakban a családra illetve a barátaidra számíthatsz leginkább. Próbáld meg nekik őszintén elmondani azt, hogy milyen és milyen mértékű segítségre van szükséged tőlük. Ha van más lehetőséged, még ha először kényelmesebbnek tűnik is, akkor se költözz vissza a szülői házba, mert könnyen belesüppedhetsz egy másik függőségi viszonyba. Arra is figyelned kell, hogy az önsajnálatod ne sodorja veszélybe az egészségedet és az emberi kapcsolataidat sem. A körülötted élőknek egy idő után terhére lehet az örökös siránkozásod.

5. Alakíts ki új emberi kapcsolatokat!

Természetesen ápolni kell a már meglévő kapcsolataidat, de lényeges törekedni arra, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a segítségével további új ismeretségekre is szert tegyél. Az ismerkedés megakadályozza, hogy magadba zárkózz.

Egy új párkapcsolat előtt…

…mindenképp érdemes végleg lezárni a korábbi kapcsolatodat, hiszen senki sem szeretné az új párkapcsolatát fájdalmas, bizonytalan alapokra építeni. A legjobb, ha a sérelmek teljes gyógyításának érdekében megpróbálsz szépen elbúcsúzni a volt férjedtől egy kis „szertartás” keretében, pl. egy utolsó közös vacsora megszervezésével vagy egy búcsúlevél írásával (ezt természetesen nem kell feladnod neki).

…legyél tisztában azzal, hogy ki vagy. Ne rágódj a múlt történésein; ha hibáztál, akkor a hibádat próbáld meg kijavítani. De ne próbálj meg más lenni, mint aki vagy! Inkább gondolj úgy magadra, mint a korábbi éned egy jobb változatára.

…beszélgess el gyermekeddel arról, hogy ő milyen fontos szerepet játszik az életedben, és helyezd kilátásba, hogy idővel esetleg beléphet egy új férfi/nő az életetekbe. Magyarázd el neki, milyen változásokat hozhat ez, így majd nem éri felkészületlenül az új élethelyzet.

…ha reális esélyt látsz egy komolyabb kapcsolatra új választottaddal, már az ismerkedés szakaszában mesélj neki a gyermekedről. A reakciókat látva fel tudod majd mérni, milyen mértékben lesz hajlandó felvállalni a pótapa/anya szerepét. Így megspórolhatod magatoknak a későbbi csalódásokat.

A lényeg, hogy a válást ne katasztrófaként éld meg. Természetesen ez egy hatalmas veszteség – főleg, ha te vagy a cserbenhagyott fél, de mindazonáltal lehetőséget is jelent egy jobb kapcsolat és a boldogabb élet kialakításához.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?