2018.11.09. 11:44:55 10461 349

Újra tiszta a tenger a szlovéniai partszakaszon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ismét egészséges és tiszta a tenger Szlovénia partjainál - derült ki a szlovén környezetvédelmi intézet (Arso) 2017-es méréseiből, amelyek egy évtized után jelentős javulást mutattak, és amelyek szerint a kémiai eredetű szennyeződések koncentrációja a megengedett érték alatt maradtak.

Piran, Szlovénia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piran, Szlovénia

A csütörtökön közzétett jelentés emlékeztetett arra, hogy korábban a tributil-ón (TBT) vegyület koncentrációja okozott problémát a szlovén vizekben, amelyet 1960-óta használtak a hajók kagylótalanítására.

Az említett vegyi anyag használatát az Európai Unió 2003-ban betiltotta a tengeri élőlények szaporodására és immunrendszerére gyakorolt káros hatása miatt.

2016-ig a szlovén vizek TBT koncentrációja a biztonsági határérték felett volt, mert az anyag lassan bomlik le és évekig is oldódhat a tengerben.

Más vegyi szennyeződések, mint például a nehézfémek - higany, ólom - sem haladják meg a megengedett felső határértéket - olvasható a jelentésben.

A dokumentum mindazonáltal megjegyezte, hogy az optimális értékek ellenére még mindig vannak problémás területek, és a káros anyagok továbbra is negatív hatást gyakorolnak a tengeri organizmusokra. A mintavételek alapján például még mindig nagy mennyiségű higanyt találtak a Koperi-öbölből származó kagylókban.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...