2015.04.08. 12:00:28 17038 375

Tulipán – úgy szép, ha sok van belőle!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tulipán Perzsiából származik, és a törökök hozták kis hazánkba. Tehát se nem holland, se nem ősi magyar ez a gyönyörű növény. Amit viszont nem cáfolhatunk meg, hogy az egyik legkedveltebb és legszebb tavaszi virág, mely igazi szépségét akkor mutatja meg, ha csoportosan ültetjük.

Piros és fehér tulipán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piros és fehér tulipán

Ősszel ültetjük, tavasszal virágzik

A szeptemberben és októberben elültetett tulipánhagymák, most már virágba borultak. Imádja a laza homokos talajt és napsütést, ennek ellenére bárhol eléldegél, ha nem túl nyirkos a talaj. A magas talajvízben viszont elrohad a hagymája.

A tulipánhagyma 8-10 cm-es mérettől már a következő évben virágozni fog, ha kisebb a hagyma lehet, hogy 2 év is kell hozzá. 15-20 cm-es távolságokra ültessük a hagymákat kis csoportokban, 8-10 cm-re a felszíntől, csúccsal felfelé. A földet előtte trágyázzuk és lazítsuk. A hagymákat az ültetés után mindig alaposan locsoljuk meg.

Hogyan gondozd a tulipánt?

A téli hideg ellen a laza lomb, tőzeg vagy szalma takarást meghálálja a növény. Ha a hidegek megszűntek, távolítsuk el ezt a réteget, hogy kibújhasson a tulipán, és hamar gyönyörködhessünk a virágában. Miután elhervadt, csípjük le a virágszár csúcsát, mielőtt a magház kifejlődik. Erre azért van szükség, hogy a hagyma ne használjon fel több tápanyagot, inkább erősödjön meg a következő szezonig. Júliusra behúzódik a tulipán, levelei elszáradnak. Ezt mindenképpen várjuk meg, ne vágjuk le a sárguló leveleket. A hagymák közé egy nyári növények kerülhetnek.

Öntözzük rendszeresen a hagymákat is, ha száraz lenne az idő. A virágot naponta locsolni kell.

Hogyan szaporítsd a hagymáját?

Három évente telepítsd új helyre a hagymákat, de ne várd meg míg teljesen eltűnnek a levelek, hiszen úgy nehezebb lesz megtalálnod a bújócskázó tulipánokat. :) Július eleje ideális lehet eme művelet végrehajtására. Az átültetendő hagymának sötétbarna, hámló külseje van.

A nagy anyahagymákat csoportosítsuk és szárítsuk ki árnyékos helyen, majd helyezzük őket papírzacskóba, újságpapírba vagy ládába és októberig őrizzük sötét helyen.

A kicsi hagymákat komposzttal dúsított földbe vetjük 5 cm mélyre, 2-3 cm-re egymástól. A rá következő évben még törjük le a bimbót, ne hagyjuk, hogy kinyíljon a tulipán, majd júliusban ugyanúgy szedjük fel őket, és ismételjük meg a szétválogatást. Az érett hagymák októberben már mehetnek a földbe, az ún. fiókhagymákat pedig ismét táptalajban nevelgetjük.

A legdekoratívabb, ha egyszínű

Bizony-bizony. A tulipán akkor mutat a legjobban, ha egyszínűeket ültetünk egymás mellé. A köztereken is kedvelt ez a megoldás és rendkívül mutatós. Az alábbi fotók például Hévízen készültek.

Tulipán, HévízTulipán, Hévíz

Tulipán, HévízTulipán, Hévíz
Tulipán, HévízTulipán, Hévíz
Tulipán, HévízTulipán, Hévíz

Sziklakertbe is ültetheted, oda leginkább az úgynevezett botanikai fajok valók.

Ha bent szeretnéd hajtatni, akkor szeptemberben a hagyma kerüljön cserépbe, tartsd védett, árnyékos helyen januárig a szabadban. Onnan először egy hűvösebb helyre vidd, majd fokozatosan szoktasd a melegebb helyhez. 20 fokon már virágozni fog.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Imádod a császármorzsát? – Ne mondj le róla akkor sem, ha vegán vagy!

Míg 5-10 évvel ezelőtt igazi kihívásnak számított, ha valaki valamilyen alternatív étkezést, életmódot követett, esetleg valamilyen ételallergiától szenvedett, hiszen egy-egy menü hozzávalóit megkeresni nem volt a legegyszerűbb feladat, addig manapság már sokkal könnyebb dolgunk van.

Sajtimádók, figyelem!

A lágy, fehérpenészes, félkemény, kemény, gyúrt, sós, savós, ömlesztett, belsőpenészes sajtoknak milliós nagyságrendű rajongótábora van világszerte. És mint tudjuk: sajtból van a hold is, valamint jó néhány tanulságos történetben központi „szereplőként” jelenik meg ez a különleges tejtermék. Említésre méltó példaként a La Fontaine fabuláiból ismeretes A holló meg a róka című mesében megjelenített sajt, mint a konfliktus kiváltó oka, avagy más szemszögből, mint a kívánalom tárgya.

Legyen neked is madárbarát a kerted!

Peter Kahn a Washingtoni Egyetem pszichológia professzora hosszú évekig kutatta azt a kérdést, hogy milyen kapcsolat van az ember és a természet között, és miért van az, hogy a technológiai prosperálással párhuzamosan a természet egyre csak visszahúzódik, pusztul? A természet sokak életében már csak a David Attenborough-féle filmeken át szűrődik be a nappaliba, ahol nincs a biztonságos távolságban lévő állatoknak sem szaga, sem különösebb köze a szemlélőhöz. Ez az úgynevezett „technológiai természet” jelensége.