2015.04.08. 12:00:28 17564 376

Tulipán – úgy szép, ha sok van belőle!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tulipán Perzsiából származik, és a törökök hozták kis hazánkba. Tehát se nem holland, se nem ősi magyar ez a gyönyörű növény. Amit viszont nem cáfolhatunk meg, hogy az egyik legkedveltebb és legszebb tavaszi virág, mely igazi szépségét akkor mutatja meg, ha csoportosan ültetjük.

Piros és fehér tulipán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piros és fehér tulipán

Ősszel ültetjük, tavasszal virágzik

A szeptemberben és októberben elültetett tulipánhagymák, most már virágba borultak. Imádja a laza homokos talajt és napsütést, ennek ellenére bárhol eléldegél, ha nem túl nyirkos a talaj. A magas talajvízben viszont elrohad a hagymája.

A tulipánhagyma 8-10 cm-es mérettől már a következő évben virágozni fog, ha kisebb a hagyma lehet, hogy 2 év is kell hozzá. 15-20 cm-es távolságokra ültessük a hagymákat kis csoportokban, 8-10 cm-re a felszíntől, csúccsal felfelé. A földet előtte trágyázzuk és lazítsuk. A hagymákat az ültetés után mindig alaposan locsoljuk meg.

Hogyan gondozd a tulipánt?

A téli hideg ellen a laza lomb, tőzeg vagy szalma takarást meghálálja a növény. Ha a hidegek megszűntek, távolítsuk el ezt a réteget, hogy kibújhasson a tulipán, és hamar gyönyörködhessünk a virágában. Miután elhervadt, csípjük le a virágszár csúcsát, mielőtt a magház kifejlődik. Erre azért van szükség, hogy a hagyma ne használjon fel több tápanyagot, inkább erősödjön meg a következő szezonig. Júliusra behúzódik a tulipán, levelei elszáradnak. Ezt mindenképpen várjuk meg, ne vágjuk le a sárguló leveleket. A hagymák közé egy nyári növények kerülhetnek.

Öntözzük rendszeresen a hagymákat is, ha száraz lenne az idő. A virágot naponta locsolni kell.

Hogyan szaporítsd a hagymáját?

Három évente telepítsd új helyre a hagymákat, de ne várd meg míg teljesen eltűnnek a levelek, hiszen úgy nehezebb lesz megtalálnod a bújócskázó tulipánokat. :) Július eleje ideális lehet eme művelet végrehajtására. Az átültetendő hagymának sötétbarna, hámló külseje van.

A nagy anyahagymákat csoportosítsuk és szárítsuk ki árnyékos helyen, majd helyezzük őket papírzacskóba, újságpapírba vagy ládába és októberig őrizzük sötét helyen.

A kicsi hagymákat komposzttal dúsított földbe vetjük 5 cm mélyre, 2-3 cm-re egymástól. A rá következő évben még törjük le a bimbót, ne hagyjuk, hogy kinyíljon a tulipán, majd júliusban ugyanúgy szedjük fel őket, és ismételjük meg a szétválogatást. Az érett hagymák októberben már mehetnek a földbe, az ún. fiókhagymákat pedig ismét táptalajban nevelgetjük.

A legdekoratívabb, ha egyszínű

Bizony-bizony. A tulipán akkor mutat a legjobban, ha egyszínűeket ültetünk egymás mellé. A köztereken is kedvelt ez a megoldás és rendkívül mutatós. Az alábbi fotók például Hévízen készültek.

Tulipán, HévízTulipán, Hévíz

Tulipán, HévízTulipán, Hévíz
Tulipán, HévízTulipán, Hévíz
Tulipán, HévízTulipán, Hévíz

Sziklakertbe is ültetheted, oda leginkább az úgynevezett botanikai fajok valók.

Ha bent szeretnéd hajtatni, akkor szeptemberben a hagyma kerüljön cserépbe, tartsd védett, árnyékos helyen januárig a szabadban. Onnan először egy hűvösebb helyre vidd, majd fokozatosan szoktasd a melegebb helyhez. 20 fokon már virágozni fog.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.