2021.05.18. 17:52:17 10941 278

Tudj meg többet a pajzsmirigy alulműködésről és annak lehetséges okairól – Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pajzsmirigyről szóló cikksorozat első két részében arról volt szó, hogy mi is a pajzsmirigy feladata a szervezetben, és mikor gyanakodj arra, hogy valami gond van a működésével. A most következő részekben azt szeretném bemutatni, hogy pontosan mik is a pajzsmiriggyel kapcsolatos leggyakoribb betegségek, és mit jelentenek ezek tulajdonképpen.

Hashimoto, pajzsmirigy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hashimoto, pajzsmirigy

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy alulműködése azt jelenti, hogy a mirigy kevesebb hormont termel, mint kellene. Ez azért nagyon fontos és kezelendő probléma, mert a pajzsmirigy hormonok létfontosságúak a szervezetünk összes sejtje számára a megfelelő működéshez. Amennyiben a hormonok szintje egy bizonyos szint alá süllyed (ez egy sima vérvételből megállapítható), akkor az endokrinológus gyógyszert (pajzsmirigy hormont) fog felírni, hogy pótolja a hiányzó mennyiséget.

A pajzsmirigy alulműködés is mondható „civilizációs betegségnek”, hiszen kialakulásában a legnagyobb szerepet az életmódunk, étkezésünk játszik. Természetesen ehhez hozzájárulhat egy genetikai hajlam öröklődése, de megfelelő életmóddal többnyire ebben az esetben is elkerülhető lenne a betegség.

A pajzsmirigy alulműködésnek számtalan oka lehet. Amennyiben nem csak a felszínen, hormon pótlásával szeretnénk a betegséget „kezelni”, hanem a célunk visszaállítani a pajzsmirigy megfelelő működését, akkor ezeket a gyökérokokat kell megkeresni, és kell kezelni. Ebben a megfelelő életmód, táplálkozás, a hiányzó tápanyagok pótlása lesz a legnagyobb segítségünkre.

Az alulműködés lehetséges okai:

  1. Tápanyag hiányok: a pajzsmirigy megfelelő működéséhez megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Ilyenek a jód, szelén, D-, K-, A-, E-, C- vitaminok, omega-3, vas, cink, réz. Sajnos ezeket a tápanyagokat még megfelelő táplálkozással sem lehet teljes mértékben pótolni, így muszáj ezeket minőségi táplálékkiegészítők formájában bevinnünk.
  2. Az agyalapi mirigy kóros működése. Az agyalapi mirigy a szervezetben a pajzsmirigy ’főnöke’, az általa termelt TSH hormonnal serkenti vagy fogja vissza a pajzsmirigy hormontermelését. Ha valamilyen okból (ez általában a krónikus stressz) az agyalapi mirigy nem működik jól, akkor a pajzsmirigy felé küldött jelzései sem lesznek megfelelőek.
  3. Különböző krónikus gyulladások, felborult bélflóra egyensúly vagy szelénhiány következtében fellépő rossz hormonátalakítás (T4-T3 átalakítás). Ezekben az esetekben hiába működne jól a pajzsmirigy, hiszen elég T4 hormont állít elő, mivel az nem tud megfelelően átalakulni T3 hormonná (ami tulajdonképpen a sejtekben a hatást kifejtené), így alulműködéses tüneteink lesznek.
  4. Ösztrogéndominancia: amikor az ösztrogén és a progeszteron aránya megbomlik a szervezetben az ösztrogén javára. Férfiakra is jellemző, nők esetében nagyon gyakori.
  5. Magas tesztoszteron szint nők esetében, általában együtt jár PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma)
  6. Mellékvese kifáradása. Krónikus stressz esetén a mellékvese kortizol termelése megnő, majd egy idő után kifárad a mellékvese, csökken a kortizol termelés. Ez az egész hormonrendszerünkre hatással lesz.

A sorozat további részeiben a pajzsmirigy betegségeit mutatom be (túlműködés, autoimmun gyulladás), és arról is írni fogok, milyen életmódbeli változtatásokkal tudod ezeket kezelni.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.