2021.05.18. 17:52:17 10894 278

Tudj meg többet a pajzsmirigy alulműködésről és annak lehetséges okairól – Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pajzsmirigyről szóló cikksorozat első két részében arról volt szó, hogy mi is a pajzsmirigy feladata a szervezetben, és mikor gyanakodj arra, hogy valami gond van a működésével. A most következő részekben azt szeretném bemutatni, hogy pontosan mik is a pajzsmiriggyel kapcsolatos leggyakoribb betegségek, és mit jelentenek ezek tulajdonképpen.

Hashimoto, pajzsmirigy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hashimoto, pajzsmirigy

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy alulműködése azt jelenti, hogy a mirigy kevesebb hormont termel, mint kellene. Ez azért nagyon fontos és kezelendő probléma, mert a pajzsmirigy hormonok létfontosságúak a szervezetünk összes sejtje számára a megfelelő működéshez. Amennyiben a hormonok szintje egy bizonyos szint alá süllyed (ez egy sima vérvételből megállapítható), akkor az endokrinológus gyógyszert (pajzsmirigy hormont) fog felírni, hogy pótolja a hiányzó mennyiséget.

A pajzsmirigy alulműködés is mondható „civilizációs betegségnek”, hiszen kialakulásában a legnagyobb szerepet az életmódunk, étkezésünk játszik. Természetesen ehhez hozzájárulhat egy genetikai hajlam öröklődése, de megfelelő életmóddal többnyire ebben az esetben is elkerülhető lenne a betegség.

A pajzsmirigy alulműködésnek számtalan oka lehet. Amennyiben nem csak a felszínen, hormon pótlásával szeretnénk a betegséget „kezelni”, hanem a célunk visszaállítani a pajzsmirigy megfelelő működését, akkor ezeket a gyökérokokat kell megkeresni, és kell kezelni. Ebben a megfelelő életmód, táplálkozás, a hiányzó tápanyagok pótlása lesz a legnagyobb segítségünkre.

Az alulműködés lehetséges okai:

  1. Tápanyag hiányok: a pajzsmirigy megfelelő működéséhez megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Ilyenek a jód, szelén, D-, K-, A-, E-, C- vitaminok, omega-3, vas, cink, réz. Sajnos ezeket a tápanyagokat még megfelelő táplálkozással sem lehet teljes mértékben pótolni, így muszáj ezeket minőségi táplálékkiegészítők formájában bevinnünk.
  2. Az agyalapi mirigy kóros működése. Az agyalapi mirigy a szervezetben a pajzsmirigy ’főnöke’, az általa termelt TSH hormonnal serkenti vagy fogja vissza a pajzsmirigy hormontermelését. Ha valamilyen okból (ez általában a krónikus stressz) az agyalapi mirigy nem működik jól, akkor a pajzsmirigy felé küldött jelzései sem lesznek megfelelőek.
  3. Különböző krónikus gyulladások, felborult bélflóra egyensúly vagy szelénhiány következtében fellépő rossz hormonátalakítás (T4-T3 átalakítás). Ezekben az esetekben hiába működne jól a pajzsmirigy, hiszen elég T4 hormont állít elő, mivel az nem tud megfelelően átalakulni T3 hormonná (ami tulajdonképpen a sejtekben a hatást kifejtené), így alulműködéses tüneteink lesznek.
  4. Ösztrogéndominancia: amikor az ösztrogén és a progeszteron aránya megbomlik a szervezetben az ösztrogén javára. Férfiakra is jellemző, nők esetében nagyon gyakori.
  5. Magas tesztoszteron szint nők esetében, általában együtt jár PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma)
  6. Mellékvese kifáradása. Krónikus stressz esetén a mellékvese kortizol termelése megnő, majd egy idő után kifárad a mellékvese, csökken a kortizol termelés. Ez az egész hormonrendszerünkre hatással lesz.

A sorozat további részeiben a pajzsmirigy betegségeit mutatom be (túlműködés, autoimmun gyulladás), és arról is írni fogok, milyen életmódbeli változtatásokkal tudod ezeket kezelni.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...