2017.06.26. 16:29:03 14692 435

Trükkök a kánikula elviselésére nekünk és a növényeinknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elért minket a kánikula, a cipőtalpak ragadnak bele az aszfaltba, mindenhol ipari mennyiségben fogy a fagylalt, a ventilátorok egyszer csak eltűnnek a hipermarketek polcairól. Pedig júniusra azért általában nem jellemző a gatyarohasztó hőség, azt leginkább július-augusztus alatt szoktuk élvezni...

Kánikula - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kánikula

De most…, csak úgy ontja ránk a nap a meleget. Ilyenkor persze fáradtabbak, ingerlékenyebbek is vagyunk, a türelmünk mintha nem is létezett volna, a kertünkről nem is beszélve. Hiába no, embert, növényt egyaránt megvisel a tartós hőség. Vannak pedig apró fogások, illetve magától értetődő dolgok, amivel könnyebbé tudjuk tenni a dögmeleg elviselését. Nem csak a magunk számára.

Napvédelem nekünk

Ki ne ismerné már sajnos a szokásos mantrát, hogy nagyon óvatosan kell bánni a napozással, a napon tartózkodással, mert azok a fránya UV sugarak, na azokra vigyázni kell. Unalmas vagy sem, ez sajnos tényleg így van, megfelelő fényvédelem nélkül a napra menni huzamosabb ideig nem kifejezetten javallt, mivel gyakorlatilag percek alatt lehet leégni. És akkor a hosszútávú károsodásokról nem is beszélek. Tehát ami az egyik legfontosabb, a krém, spray vagy egyéb állagú napvédelem bőrünkre. Kalap vagy baseball sapka sem árt a fejünkre, a gyerekeket pedig tényleg ne hagyjuk enélkül szaladgálni a napon. Ezenkívül a meleg ellenére se nagyon hagyjuk szabadon a hátunkat és a vállunkat, egy szellős, vékony pamut anyagú, de legalább rövid ujjal rendelkező póló jól jöhet.

Napvédelem növényeinknek

Mert ugye, ha nekünk nem használ a tűző nap, akkor nyilván a kiskertünkben lévő növényeink sem feltétlen lesznek boldogok a erős napsugárzástól. (Hacsak nem extra szárazság és kánikula tűrő növényekkel teli sivatagi atmoszférát teremtettünk a kert végében, de ugye ennek nem igazán nagy a valószínűsége.) Természetesen a legalapvetőbb, amikor már a kerttervezésnél eleve figyelembe vesszük az árnyékot adó növényzetet, kalkulálunk velük, és felhasználjuk az általuk teremtett árnyékolási lehetőségeket. De ha ez nem adott, akkor azért ezt lehet pótolni. Ilyen esetekben a veteményesünknél használhatunk árnyékoló hálót. A takarás mellett oda kell figyelni a jó szellőzésre is, nem szabad minden oldalát rögzíteni.

Folyadékpótlás nekünk

Citromos vízCitromos víz

„Igyál, igyál, igyál”. No persze vízre gondolt Nagyi, amikor a rekkenő hőségben ezt duruzsolta a fülembe, miközben a barackot pucoltuk lekvárnak. Pedig akkor még nem is volt akkora divat a folyadék fogyasztásra odafigyelni. De igazsága már akkor is volt drága nagyanyámnak, a nyári melegben az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig, minden körülmények között megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Normál esetben egy felnőtt ember – most egyéb tényezőktől függetlenül – 2 liter felett kell, hogy folyadékot vigyen be a szervezetébe. Kánikulai melegben ez jelentősen megnőhet.

Folyadékpótlás növényeinknek

Locsolás nyaralás előttLocsolás nyaralás előtt

Merthogy nem csak nekünk van ám szükségünk a vízre. Amikor jelentősen megemelkedik a hőmérő higanyszála, a növények vízigénye is megnövekedhet. Ilyenkor kifejezetten fontos, hogy odafigyeljünk az öntözésre, locsolásra. A nagy melegekben a napi két locsolás szinte természetes. A kora reggeli, illetve a késő délutáni, esti órákban az ideális, semmiféleképpen ne napközben, a tűző napon permetezzük rá a jéghideg kút vagy egyéb vizet a slagból, mert nagyon csúnya károkat tudunk okozni szegény veteményesünkben. Ha reggel és este futunk neki a dolognak, baj nem lehet belőle.

Hűsítés nekünk

Vizes törölköző a barátod. Amikor tartósan harmincegynehány fokot mutat napokon keresztül minden hőmérő, akkor szoktam én vizespalack, legyező és vizes kéztörlő kombóval járni a városban. A palackot és a legyezőt nem kell bemutatni senkinek, a kéztörlőt meg egyszerűen bevizezem – a nagyon profik éjszakára hűtőbe teszik – induláskor pedig a nyakamba kanyarítom. Sokszor mentett már meg a pokoli melegben menet közben.

Hűsítés a növényeinknek

Bizony ez is lehetséges. Gondoljunk csak arra, hogy egy jóféle talajtakarás, egy mulccsal borított közeg hűvösebben tartja a talajfelszínt, csökkenti a párolgást, megvédi a területet a közvetlen napsugárzástól. Talajtakarást utólag is alkalmazhatunk, hosszút távon meghálálják növényeink.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!