2015.01.02. 14:27:22 11720 68

Top 10 magyar étel – a turisták szerint
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Neked melyik a kedvenc magyar ételed? És mi kerülne bele a top 10-be? Nem olyan egyszerű feladat. Külföldi turistákat kérdeztek meg, hogy mi lenne az a 10 magyar étel, ami a legnagyobb nyomot hagyta bennük. A listában vannak olyan nemzetközi ételek is, mint például a palacsinta, de tudjuk, hogy minden ország máshogyan készíti, így a magyar változat is speciális. Vajon melyik étel lett az első helyezett? (A fotó árulkodó.:)

Gulyásleves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gulyásleves

1. Gulyásleves

Az egyik legnépszerűbb színmagyar levesfajta, valóságos nemzeti jelkép, ami az alföldi pásztorélethez kapcsolható. Régen a pásztorok a településektől távol őrizték az állatokat, és sokszor maguknak kellett főzniük, így mindig vittek magukkal zöldségeket, és a hús is adott volt. A pirospaprika miatt gyönyörű színe és fenséges íze van.

Bármilyen húsból készíthetjük, de leginkább a marha vagy a sertés ajánlott. Rengeteg verziója létezik, eredetileg, krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és kömény kerül bele, de a csángó gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal, de van ahol kelkáposztával vagy karalábéval ízesítik.

2. Halászlé

A valódi, eredeti, népi halászlé lelke, hogy sokfajta és jóféle halból készüljön, főleg pontyból, a többi csak kiegészítője lehet a jó halászlének.A 19.századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki az ország különböző halásztanyáin, így minden vidék a saját elkészítési módjára esküszik. A különbség főként a receptben van, a szegedi halászlé lényeges eleme a passzírozás, amíg a bajai halászlét tésztával szokás enni. Népszerű hagyomány a halászlé főző verseny, ahol a szakácsok összemérhetik tudásukat, és megoszthatják egymással praktikáikat.

3. Húsleves

A leves minden nemzet konyhájának elmaradhatatlan része, azonban a húsleves nálunk igen közkedvelt recept, a vasárnapi ebédek elengedhetetlen étele. Sokféleképp lehet készíteni, de valójában a gazdag tyúkhúsleves az, ami a köztudatban él. Friss tyúkhússal, sárga - és fehérrépával, krumplival, zellerrel, petrezselyemmel finoman fűszerezve. Ami meggyógyítja a beteget, jó a másnaposságra és minden bajra gyógyír. Laktat, elegendő energiát szolgáltat, segíti a szervezet folyadékigényének kielégítését és a vitaminok gyorsabb felszívódását.

4. Csirkepaprikás

Igazi hungarikum, megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi, mint pirospaprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom, hús, bors és tejföl. Szintén az alföldi pásztorok és parasztok kedvenc és népszerű étele volt, a "Magyar nemzeti szakácskönyv"-ben, amely a „magyar gazdaasszonyok számára” 1830-ban íródott, olvashatjuk először a paprikás csirke receptjét. A sima pörkölttel ellentétben, ehhez adunk tejfölt is. Bátran állíthatjuk, hogy a magyar konyha egyik remeke.

5. Töltött káposzta

Töltött káposztaTöltött káposzta

Délkelet-Magyarországon szárma a neve, a magyar konyha jellegzetes téli étele, a karácsonyi menük kihagyhatatlan fogása. Elkészítéséhez alapvetően savanyú káposzta egész levele és a vágott része, darált sertéshús, rizs, tojás, só és bors szükséges. A káposzta leveleit töltjük meg a töltelékkel, melyet, mivel egyszerre nagyobb mennyiséget szokás készíteni, több napon át fogyaszthatunk, miközben nő az élvezeti értéke is. Nem véletlenül mondják azt "csak a töltött káposzta jó felmelegítve".

6. Töltött paprika

Hasonló elven készítjük, mint a töltött káposztát, azzal a különbséggel, hogy a zöld tv (azaz tölteni való) paprikákat töltjük meg hússal, rizzsel, pirospaprikával, hagymával, egy tojással és a fűszerekkel. A mártást, melyben a paprikák főnek sűrű paradicsommal keverjük be, ettől lesz az étel egyedi. Használhatunk kaliforniai paprikát is, de azok annyira nem bírják a főzést, és nem lesz az ételnek jellegzetes íze. Tejföllel szoktuk tálalni/díszíteni ízlés szerint.

7. Rakott krumpli

Szintén az egyik kedvencünk, a számtalan módon elkészíthető rakott krumpli. Sokunk az alábbi receptet ismeri: a krumplikat megfőzzük, majd egy hőálló tálba halmozzuk, és rétegelve rakunk rá főtt tojást és kolbászt, ezt többször megismételjük majd leöntjük tejföllel és megsütjük. Az én kedvencem ( - a szerk.), mivel bármivel meg lehet bolondítani, amiben van hagyma és kukorica is, illetve a tetején sajt. Érdemes kipróbálni!

8. Káposztás rétes

A rétes az egyik legnépszerűbb süteményeink egyike. Nincs annál jobb, mint a hétvégéi ebéd vagy vacsora után elfogyasztani néhány forró házi rétest. A káposztás rétest ugyanakkor akár főételként is fogyaszthatjuk. Ennek az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek megvan a saját varázsa, ami mindenkit lenyűgöz.

9. Lecsó

A zöldpaprika és a paradicsom itthoni termesztése után egyértelművé vált a lecsó megszületése. Könnyen elkészíthető, egészséges, finom, laktató és ezerféleképpen megbolondíthatod. Lehet akár tojásrántottával, tarhonyával, tejfölösen, rizzsel vagy hússal is enni. Lehet bele tenni vörösbort, mindenki a saját ízlése szerint főzheti. Több nemzet is büszkélkedhet lecsó recepttel, ezekről itt olvashatsz.

10. Palacsinta

Ismersz olyan embert, aki nem szereti a palacsintát? Ugye, hogy nem! Mindenki kedvence, legyen sós vagy édes. Szintén egy olyan étel, amit főfogásként és desszertként is lehet enni, attól függ hogyan tálaljuk. Lehet húsos, lehet csokis, lehet lekváros, és gyümölccsel is megtölthetjük. Imádjuk!

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...