2015.08.02. 11:06:13 23000 263

Tisztítsd a teraszod természetes módszerekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A teraszra kiülős, beszélgetős, hozzá bort kortyolós esték már elkezdődtek, de a terasztisztítás valamiért eddig elmaradt? Nem találtál olyan tisztítószert, ami megfelelne az elvárásaidnak? Valami természetes módszert szeretnél? Meg amúgy kedved sincs? Utóbbiban nem segíthetünk, de valami vegyszermenteset ajánlhatunk!

Terasz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Terasz

Hát, az idő vasfoga, meg az ímmel-ámmal takarítások azért megteszik hatásukat a tavaszi, nyári nyugalom szigetén: egy kis moha itt, valami zöld lerakódás ott, egy kis piszok erre, egy kis rozsdafolt arra.

Nem mindegy a borítás

Vagyis hogy mivel van burkolva a teraszod. Az érdesebb felületű betonlapok ugyan tartósak és kevésbé csúszósak, viszont tisztításuk nehézkes. A fából készült padlózaton talán valamivel nehezebben telepednek meg a különböző „zöldek”, ám kevésbé ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, hamar korhad. A legideálisabb a fa és műanyag keverékéből készült burkolat, mely ellenállóbb és könnyebben is tisztítható.

A sima felületű járólappal borított terasz tisztítása a legegyszerűbb. Csak víz és némi tisztítószer kell hozzá. Vagy alkalmazd a lent felsoroltakat.

Ha a moha a gond

Nos, a moha előszeretettel megül a járólapok között lévő résekben. Ha nem használnál semmilyen vegyi anyagot az eltávolítására, egy már használaton kívüli kés is megteszi. Hosszadalmas munka lesz kikapargatni onnan ezeket a „zöldségeket”, de megéri.

„Természetes”, de költséges

Legalábbis, ha nagy terasszal rendelkezel, akkor be kell vásárolnod colából. Ugyan az üdítőben lévő foszforsav kiválóan oldaná, vagyis meg is semmisítené a mohát, azért ezzel a ragacsos lével leönteni egy nagyobbacska teraszt? Hát, nem kis tétel!

Olcsó, és egyszerű

Ha a térköves járdát, teraszt szeretnéd megtisztítani a mohától csupán egy kis vízre, esetleg egy öntözőkannára, és egy hosszú nyelű kefére lesz szükséged. Önts le vízzel a tisztítandó felületet és egyszerűen dörzsöld le a kefével a felázott mohát.

Viszlát, rozsdafoltok

A rozsdafoltokra szintén jó megoldás lehet a cola. Egy ronggyal vidd fel a foltra az üdítőt, hagyd állni egy éjszakát majd másnap öblítsd le. Lehet, kis dörzsölés sem árt majd.

Éljen a citrom!

Vagyis inkább a citromsav! Könnyen beszerezhető, hiszen gyógyszertárakban is kapható. Hasonló hatást érhetsz el ecettel, habár mindkét esetben kicsit hosszadalmasabb munka a folt eltűntetése. Vidd fel a por formájában kapható citromsavat a foltra, dörzsöld, majd vízzel öblítsd le.

Sütőpor, nemcsak a sütihez

Szórj a foltra egy kis sütőport és hagyd hatni kicsit. Nedvesítsd meg, aztán kicsit dörzsöld, meg és vízzel alaposan öblítsd le.

Mit tegyünk a zöld lerakódások ellen?

Az ecetes tisztító jó megoldás lehet, akár boltban veszed, akár házilag készíted. Utóbbi esetben 60:40 arányban keverd össze az ecetet vízzel. Egy öntözőkannából önts a problémás helyekre a keverékből, és kefével dörzsöld le a szennyeződést. Végül vízzel öblítsd le az egészet.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...