2020.02.06. 15:16:23 8426 302

Tisztább levegő az otthonodban? Figyelj, mit lélegzel be!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pár egyszerű lépéssel, hogy méreganyagoktól mentes otthont teremthetsz magadnak. Bár a kinti levegő minősége, szennyezettsége és a szmog káros hatásai ott lebegnek a köztudatban, alig esik szó arról, hogy az otthonunk levegőjét mivel tehetjük egészségesebbé. Pedig fontos, hiszen oda járunk regenerálódni!

Szép hálószoba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szép hálószoba

A környezettudatos gondolkodás manapság már elengedhetetlen és bizony számos pontos összekapcsolódik az egészségtudatossággal is. Nézzünk hát zöld szemmel a házunkra!

Az alapok

A ház falai nagyban meghatározzák a levegő minőségét. Például ne legyen rajta penész, hiszen az hosszú távon légúti betegségekhez vezethet. Legyőzhetjük erős vegyi anyagokkal is, de választhatunk környezetbarát megoldást. Első lépésként mélységileg távolítsuk el a korábbi festéket. Kenjük át a felületet jó alaposan teafaolajjal, majd hagyjuk átszáradni. Az alapozó réteget követően kezdődhet a festés. Keverjünk a festékbe is némi teafaolajat, antibakteriális, vírusölő és gombaölő hatásainak köszönhetően így hosszú távon szabadulhatunk meg a penész megjelenésétől. Érdemes persze az okot is kiküszöbölni: szüntessük meg az ázást javítással, a hőhidat szigeteléssel vagy épp a magas páratartalmat egy jó páramentesítővel.

Ha pedig már a festésnél tartunk: nézd át a termék összetevőit, mielőtt megveszed. Igyekezz VOC mentes festéket választani, vagy leteheted a voksod egészen természetes alapanyagokból készült termékek mellett is.

A másik fontos pontja a nyílászáró. Nem mindegy, hogy mennyi port ereszt be, ha jól szigetel, odabent tisztább lesz a levegő, de még a polcok is. Azonban arra is figyelj, hogy a napi alapos, intenzív szellőztetés se maradjon el. Ne pakolj a párkányra, így nem lesz akadálya, hogy mindennapi rutinod részeként szélesre tárd egy negyedórára az ablakod.

A fűtés szintén sarkalatos pontja az otthoni levegő kérdéskörének. A vegyes és fatüzelésű kazánok nyilvánvalóan utolsó helyen végeznek. De melyik a győztes? A hőszivattyúk és a napelemek káros anyag kibocsátás nélkül ráadásul minden szempontból gazdaságosan oldják meg a helységek melegen tartását. Ez egyébként az ablakok vonatkozásában is igaz: egy jó ablakkal rendkívül sokat spórolhatunk a fűtés, nyáron pedig a hűtés költségein.

A berendezés

Bútorokat, ha teheted, első sorban természetes anyagokból válassz. Sokkal egészségesebb fa, bambusz és rattan berendezések között élni, mint műanyagok, műbőrök és más festéktől és vegyi anyagoktól telített holmikkal körülvéve. Szerencsére az ökohullámnak köszönhetően a fenntarthatóság, a környezetkímélés és az egészségmegőrzés már a gyártók számára is előtérbe kerül, így nincs nehéz dolgunk a tudatos lakberendezéssel.

Duplán környezet tudatos, ha saját magad újítasz fel egy-egy régi darabot, ahelyett, hogy újat vennél. Ám ilyenkor nagyon figyelj, hogy dohos, penészes, atkás darabokat véletlenül se engedj a lakóteredbe.

A fából készült bútorok mellett, az üveglapok is jó barátaink. Ezeken nem vernek tanyát a bacik és más kórokozók és a takarításuk is egyszerű. Vizes helységekben (konyha, fürdő, mosókonyha) érdemes minél több felületet üveggel borítani, és ha újrahasznosított termékekből válogatsz, akkor még egy piros pont jár környezetvédelemből is!

Zöld gondolkodás, zöld elemekkel

Ne maradjanak ki a növények se! Akárcsak kinn a szabadban, bent a szobákban is megtisztítják a légteret a káros anyagoktól. A matek egyszerű: minél több növényed van, annál több tiszta levegőd lesz. Ráadásul bármilyen berendezést jóval barátságosabbá és otthonosabbá tesz egy két szép cserepes.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...