2021.04.23. 08:47:18 8383 242

Tipikus kertész bakik - idén ne kövesd el!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem csak a kezdő kertészek, de sokszor a rutinos haladók is követnek el hibákat, bár náluk jellemzően ugyanazok a téves szokások okozhatnak gondot. Ha tehát nem vagy tökéletesen elégedett a tavalyi terméssel, vagy eleve elkerülnéd a tipikus hibákat, itt találod őket összegyűjtve!

Kertészkedés tavasszal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés tavasszal

Elsőre nem tűnik bonyolultnak az ültetés, növénygondozás, betakarítás, azaz a kertészkedés művészete, mégis könnyű elrontani. Például, ha nem vagyunk elég figyelmesek, vagy helytelen metódusok rutinná válnak, esetleg mások hibás szokásait tanuljuk meg „jóként”.

Oda ültetünk, ahol hely van

Ez elsősorban kisebb kertméretnél merül fel, hiszen nincs túl nagy választék az ágyások helyére. Mégis szem előtt kell tartanunk, hogy legalább 6 órán át érje nap, de legyen tápanyagdús talaj és megfelelő vízellátás is. Ha ilyen hely nincs a kertben, akkor a meglévő körülményeknek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, virágot ültessünk, hiszen csak így érhetjük el a kívánt hatást. A talaj minősége is fontos tényező, amit feljavíthatunk házikomposzttal, műtrágyával, levéltakarással, de akár választhatunk olyan növényt is, amelynek kisebb a tápanyagigénye.

A terep kiválasztásakor a területigényt is szem előtt kell tartanunk. Tehát ne tegyük túl sűrűn a palántákat, mert nem fejlődnek majd elég jól, nem jut elég tápanyag nekik és fertőzések is könnyebben terjedhetnek közöttük. Ha pedig nagy a terület, a palánták közé jó talajtakaró képességű növényeket is telepítsünk közéjük.

Az időzítés nagyon fontos

A korai ültetéssel is már nagyot hibázhatunk, hiszen kint még elfagy, bent pedig túlérik a palánta, megsárgul, erejét veszti mire az ültetés ideje elérkezne. A permetezés megfelelő időpontjának kiválasztása is nagyon fontos, hiszen, ha túl hamar cselekszünk, akadályozhatja a beporzást, ha túl későn, akkor eredménytelen lehet, ha pedig napközben a beporzók aktív óráiban használunk permetszert, azzal a méhecskéket és más hasznos rovarokat tehetünk el láb alól. De a megfelelő időpont kiválasztása a betakarításnál, szüretnél is körültekintést igényel, hiszen a zöldségek és gyümölcsök könnyen válnak kártevők lakomájává, fonnyadnak el, veszítenek minőségükből, ha túl sokáig kell várniuk, hogy leszedjük őket. A fűszernövények elbokrosodnak, száruk megvastagodik, ezáltal élvezeti értékük csökken.

Védelem

A kártevők elleni fizikai és egyéb védelmre szintén hangsúlyt kell fektetni, ha nem a környék csigáit és nyulait kívánjuk jóllakatni. Már az ültetés előtt alakítsuk ki a kerítést, riasztót, vagy amire szükség lehet a környék adottságainak megfelelően!

Forrás: agrarszektor.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában