2016.05.09. 16:35:34 8389 254

Tiéd lehet az álommeló: gyakori tévhitek az állásinterjúkról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiszed vagy sem, az állásinterjú, akár egy nagyszerű élmény is lehet, ha a jó helyre pályázol, és ha nem aggódod túl magad. Az alábbi 6 gyakori tévhit segíteni fog abban, hogy egy kicsit lazábban vedd a következő fordulót, ha éppen új munkára pályázol.

Állásinterjún - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Állásinterjún

Tévhit no. 1: Az interjúztatóid maximálisan felkészültek

Nos, ez egyáltalán nem biztos. Ha magához a céghez mész, és nem egy fejvadászhoz, akkor 90%, hogy nem így van. Az is lehet, hogy most interjúztat először, és nincs elképzelése arról sem, hogy milyen kérdéseket fog neked feltenni. Szóval ezt a részét nem kell túl gondolnod, Te viszont készülj fel a cégből, amennyire csak tudsz.

Tévhit no. 2: Stresszes szituációba fognak helyezni

Azt gondolná az ember, hogy az interjúztató szánt szándékkal stresszes helyzetbe akarja hozni a jelentkezőt, és trükkös kérdéseket fog feltenni. Ám ez általában nem így van. Ha direkt a stressztűrő képességet szeretnék szűrni, arra vannak speciális feladatok, de nem az interjúztató személye lesz rád ilyen hatással. Persze vannak érdekes egyéniségek, de általában azért nem ez a jellemző. Ha speciális feladatokra kell számítani az interjún, akkor erről előre tájékoztatni fognak. Nem kell előre rágörcsölni.

Tévhit no. 3. Az idegességedet rossz jelnek tekintik

Az, hogy egy állásinterjú előtt vagy alatt ideges vagy, az teljesen normális, és ezt az interjúztatóid is tudják. Amíg ez nem változtat jelentősen a teljesítményeden, addig nincs miért aggódnod. Az idegességed pusztán annyit jelent, hogy tétje van a dolognak, hogy szeretnéd az állást, ez pedig még jól is jöhet.

Tévhit no. 4. Az interjún az egész életedre kíváncsiak

Gyakori első kérdés a következő: „Beszéljen egy kicsit magáról!” Nem, nem a koroddal kell kezdened, és nem is kíváncsiak a születésedtől fogva minden részletre, csupán a szakmai előmeneteled szempontjából releváns tapasztalataid érdekli ilyenkor az interjúztatót, így szűkítsd le a mondandódat erre.

Tévhit no. 5. Nem diszkriminálnak.

Sajnos el kell, hogy keserítsünk, de igen, a legtöbb munkahelyen igenis diszkriminálnak. Ha olyan kérdésbe illetve félmondatba, utalásba ütközöl, ami arra enged következtetni, hogy bármilyen nem vagy faji (sőt, akár a korod miatt) előítélettel vannak irányodba, akkor el kell gondolkozni, hogy biztosan-ez az a munkahely, ahol a következő éveket szívesen töltenéd. Tipikus ilyen magatartás, amikor egy hölgytől megkérdezik, hogy mikor szeretne gyereket.

Tévhit no. 6: Fel lehet előre készülni a kérdésekből

Nos, valóban vannak tipikus kérdések, kérések az állásinterjúkon, de ez nem azt jelenti, hogy egy előre begyakorolt szöveget kellene megtanulnod vagy elmondanod. Elgondolkozhatsz azon, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel és a lehetséges válaszaidon is, de kérlek, ne írd le a válaszaidat, és főként ne próbáld meg bemagolni őket. Nincs is annál zavarba ejtőbb, mint amikor javítgatod magad, mert egy bemagolt szöveget próbálsz visszaadni.

Tipikus kérdések az állásinterjún:

  • Meséljen magáról!
  • Miért szeretne váltani?
  • Mit szeretett a leginkább előző munkahelyén? Miért?
  • Hogyan képzeli el egy napját nálunk?
  • Hogyan képzeli el magát 5 év múlva?
  • Mi a bér igénye?

Ennél a kérdésnél tudnod kell, hogy aki először összeget mond, az van vesztes helyzetben. Utalhatsz arra, hogy bizonyára megvan a cégnél az az összeghatár, amit erre a pozícióra szánnak, és annak fényében tudsz te is bérről tárgyalni. Ha minden kötél szakad, esetleg egy tól-ig összeget mondhatsz, aminek az alsó határa nincs lejjebb a tényleges elképzeléseidnél.

Forrás: http://recruitmentresus.com/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Amit ma elkészíthetsz, azért ne adj ki holnap...azaz spóroljunk!

Ha eddig nem gondolkodtál el a hulladékmentes életmódon, mert túl macerásnak tartottad, hogy előre kell gondolkodni, arra kérünk, adj neki még egy esélyt! A környezetbarát szemléletmód ugyanis nem csupán a természet számára lesz kifizetődő, de számodra is!

Mennyibe fáj ma egy balatoni nyaralás?

A nyár utolsó hónapját tapossuk, és eddig nem panaszkodhatunk, ami a kánikulát illeti. Ez a hihetetlen forróság és szárazság a nyaralók számára jó hír, de a termelők az aszálynak nem örülnek. Sajnos azonban az is tény, hogy a szárazság nem csak a termést teszi tönkre, hanem a szabadtéri vizeinket, tavainkat is. Rengeteg patak és tó kiszáradt vagy a kiszáradás határán van. Ilyenkor mindenki igyekszik olyan nagy víz partja mellett tölteni az idejét, ahol nyugalomban hűsölhet. Sokan külföldre utaznak, bepótolva az utóbbi egy-két év tengerparti nyaralásának hiányát. Aki viszont nem a sós víz mellett pihen, az leginkább a Balatont választja. Azt azonban tudomásul kell vennünk, hogy a magyar tenger árak szempontából jelentősen más tendenciát mutat, mint azt eddig megszoktuk.

Makacs emberek a láthatáron: Így lehet sikeresen kezelni őket!

Mialatt a makacsságot könnyen megbocsájtjuk a kisgyerekeknek, nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy felnőtt ember merő önzésből köti az ebet a karóhoz. Hamar elfogyhat a türelmünk, amikor az észérvek sem hatnak az illetőre. A makacsságnak azonban csak az szab gátat, ha nem hagyjuk eluralkodni.