2014.11.17. 08:27:40 5202 20

Tévedés, hogy London tiltaná a bevándorlást
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Félreértés, hogy Nagy-Britannia az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás felszámolását akarná elérni, de a jelenlegi bevándorlási hullámot valahogy korlátozni kell - mondta vasárnap John Major volt brit miniszterelnök.

Dübörög az élet Londonban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dübörög az élet Londonban

A politikus a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette, hogy a "hatalmas mértékben megugrott bevándorlás" miatt csak az elmúlt egy évtizedben hozzávetőleg 7 százalékkal nőtt a brit lakosság lélekszáma.

Ha a bevándorlás a jelenlegi ütemben folytatódik, a nagy-britanniai népesség 25 százalékkal emelkedik a következő néhány évtizedben, miközben Németország lakossága csökken - tette hozzá.

Major szerint Nagy-Britannia "nem akarja magára zárni az ajtót", és ez nem is lenne bölcs dolog, mivel bevándorlók nélkül működésképtelenné válna például a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), vagy a tömegközlekedés.

Sir John szerint a probléma nem is csupán a közép- és kelet-európai országokból érkezőkhöz kötődik, hanem az euróövezet déli térségéhez is, amely "nagyon közel jár a recesszióhoz, vagy talán már recesszióban is van", és innen is egyre többen érkeznek Nagy-Britanniába.

Major - a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki 1990 és 1997 között állt a brit kormány élén - nem vetett fel konkrét megoldási lehetőségeket, de kijelentette, hogy a "léteznek olyan gyakorlati lépések", amelyekkel e probléma kezelhető az Európai Unión belüli szabad mozgás alapelvének megsértése nélkül.

Sir John ugyanakkor a vasárnapi BBC-műsorban megismételte minapi berlini előadásában kifejtett véleményét arról, hogy csaknem 50 százalék az esélye Nagy-Britannia távozásának az EU-ból, ha Londonnak nem sikerül reformokat elérnie a bevándorlás kérdésében és más ügyekben. A tory politikus szerint az EU-bevándorlás megfékezésre van szükség ahhoz, hogy a brit EU-tagság fenntartása mellett szóló érvekről meg lehessen győzni a brit választókat.

Hangsúlyozta: ő személy szerint erőteljesen pártolja, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon.

Az utóbbi hetekben a brit kormány több tagja - köztük David Cameron miniszterelnök is - alig burkoltan felvetette annak lehetőségét, hogy Nagy-Britannia távozhat az EU-ból, ha nem sikerül Brüsszellel egyezségre jutnia a bevándorlási szabályok szigorításáról.

Cameron a Brit Iparszövetség (CBI) múlt heti éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az nem működőképes stratégia, "ha valaki csak azt hajtogatja, hogy történjék bármi, nekünk az Európai Unióban kell maradnunk".

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...