2016.09.02. 14:13:50 10910 225

Terem a szőlő? - Készíts kézműves bort kerted gyümölcséből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szőlő felhasználásának története – bor készítésére - , gyakorlatilag egybe esik az evolúció kezdetével. Az egyik legrégebb óta ismert és felhasznált gyümölcs. Hogy otthon termelt borunkat is legjobb minőségében élvezhessük, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Szőlős kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlős kert

Bár manapság főként a nagyüzemi bortermelés és a neves szőlészetek látják el hazánkat borral, a hobbikertekben továbbra sem halt ki a borkészítés. A szőlősgazdák saját ízlésükre, saját kedvükre, saját eszközeikkel erjesztik a mustot és érlelik hordóikban boraikat. Ezek többnyire saját illetve családi felhasználásra készülnek és minőségüknél már csak a gazdájuk büszkesége nagyobb.

Minden a szőlővel kezdődik

Az ideális idő a szőlő tökéletes éréséhez a száraz ősz, így ha csapadékos az évnek ezen szakasza, mindenképp gondoskodjunk a tőkék védelméről. Ugyanis leginkább szeptember első heteiben dől el a gyümölcsök és így a borunk minősége. A szemek érleléséhez sok-sok napsütés és meleg kell, a csapadékos hűvös időben viszont sajnos könnyebben terjednek a gombabetegségek.

A borkészítéshez nagyon jól jön, hogyha van saját szőlőnk alapanyagnak. Ha nincs lehetőségünk szőlőt termelni, akkor is könnyedén szerezhetünk házi körülmények között termesztett jó minőségű gyümölcsöt a borunk alapjául. Akár több fajtát is vegyíthetünk az egyedi ízvilág elérése érdekében, nem kell ragaszkodnunk egy-egy típushoz.

Szüretelés után az erjesztés a következő lépés, itt nagyon fontos, hogy megfelelő edényt válasszunk a művelethez. Fa, vagy üveg edény legyen, a műanyagot kerüljük, nem kívánt anyagok kerülhetnek belőle a borunkba.

A megmosott, leszemezett fürtök szemeit tegyük egy nagy lábosba és kezdjük el főzni. Kis vízzel felöntve álljunk neki a főzésnek, hogy ne égjen oda. Ha levet enged már lefedhetjük, majd így főzzük tovább körülbelül két órán át. Ezután leszűrhetjük, adjunk hozzá egy kevés cukrot – és már el is készült a must!

A sajtolás elengedhetetlen része a borkészítésnek. Ezt különböző szőlőprésekkel tehetjük meg, így szőlő húsa és a leve (a mustnyeredék) szétválasztható. Ha húsosabb csemegeszőlőt használunk, értelemszerűen kevesebb borunk lesz belőle, mintha lédúsabb gyümölccsel dolgozunk.

A hét legfontosabb szabály

  1. Időben kell szüretelni. Nem szabad sem túl korán kezdeni, sem túl sokáig érlelni a szőlőnket. A szüretkor figyeljünk a hibás, penészes szemek eltávolítására.

  2. A pince legyen tiszta, ne legyen benne penész vagy ehhez hasonló. Betakarítás előtt kénlap égetésével tudjuk fertőtleníteni a helységet.

  3. Szintén ként tudunk használni a hordó fertőtlenítésére is, ez is elengedhetetlen lépés.

  4. A fehér és vörös fajtákat egymástól külön-külön préseljük.

  5. Az erjedés után színültig töltsük fel az edényt borral, így nem érintkezik levegővel, nem romlik el.

  6. A három hetes újbort Márton napján szokás kóstolni, kóstoltatni. Ekkora beérik, fogyasztható lesz.

  7. Később a borunkat fejtéssel, szűréssel, derítéssel nemesíthetjük.

Egészségünkre!

Forrás: agraroldal.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...