2017.01.25. 17:00:00 13036 352

Téli praktikák – amelyekre talán nem is gondoltál volna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos nincs jó hírünk azoknak, akik már a tavaszt várják. Úgy néz ki, a következő hetekben sem lesz még kiugróan jó idő, még ha ennyire nem is lesz hideg. Összeszedtünk néhány téli praktikát, talán még nem késő.

(Kép: pixabay.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com (Kép: pixabay.com)

Legyen meleg!

A fűtés nem olcsó, ezt mind tudjuk. Van azonban pár trükk, amivel rásegíthetsz kicsit. És mivel ezek hatása összeadódik, ha nem is nyári forróság lesz, de talán a fűtésszámlán spórolhatsz.

Van ventilátor a szobában? Ne csak nyáron használd. Ha van lehetőség, hogy fordított irányba kapcsold be (elég soknak van ez az opciója), indítsd el a hidegebb napokon is. Arra tudod használni, hogy a plafon alatt – mivel a meleg felfelé száll – ragadt melegebb levegőt felkavard kicsit, és a szoba alacsonyabb részei felé tereld.

Az elektromos takarók nagyon kevés energiát fogyasztanak. Ha úgy érzed, hogy túl sokat kell fűtened, az éjszakáidat komfortosabbá teheted egy ilyen eszközzel. Ha kiszámolod, 1-2 hónapon belül visszahozhatja az árát! Persze azért gondolj a család többi tagjára is! :)

A teamécsesek nem fűtik fel érzékelhetően a szobádat, viszont a láng lobogása mindenképpen jó hatással lesz a közérzetedre. Néhány száz forintért egész hónapra elegendő mennyiséget vehetsz.

Használd a függönyöket! Nálunk, Magyarországon eléggé elterjedt a függönyök használata. Nyugat-Európában sokkal több lakást látni „üres” ablakokkal. Nem csak dekorációként hasznosak, de kiválóan tudjuk temperálni a szoba hőmérsékletét egy-egy vastagabb darabbal. Amennyiben teheted, válassz világosabb színeket, kevésbé lesz nyomasztó a szoba.

A radiátorok, konvektorok mögé tegyél hőtükör fóliát! Háztartási boltokban, hipermarketekben is kaphatsz ilyet, és érezhetően hatásos, hogy a meleg a fűtőtesttől a jó irányba, a szobád felé távozzon, és ne a falat fűtsd!

Öltözz sportosan

Nem lehet elégszer mondani, a több, vékony réteg ruha jobban szigetel, mint egy vastag! Mindig öltözz rétegesen, akár extrém módon is, például bátran vegyél fel 2-3 póló fölé 2 pulóvert, ha a helyzet úgy kívánja!

A sport- és technikai ruházatok egyre olcsóbbak. Főleg ilyenkor, szinte minden szupermarketben megveheted a téli futó- és síruházatok leghasznosabb darabjait, az aláöltözőket. Ezek általában több típusú anyagból készülnek, az izmokat melegen tartják, az ízületeket védik a széltől, és a testhajlatoknál rugalmasak és szellőznek. Biztos voltál már úgy, hogy a vastag harisnyában alig tudtál lépni, leülni, viszont a combod fázott. Pont az ilyen helyzetekre találták ki ezeket a ruhadarabokat, vásárolj be bátran belőlük!

Ha a régi kötött pulóvert már nem mered hordani, mert annyira kibolyhosodott, újítsd fel pár száz forintból! Bármilyen vacak eldobható borotvával könnyedén eltávolíthatod a bolyhokat, csak vigyázz, hogy a szálakat el ne vágd! Persze az sem árt, ha a közelben van a porszívó a folyamat végén. :)

Autó szélvédő – ami soha nem lehet elég tiszta

Korábban már írtunk az autó szélvédőjének hatékony páramentesítéséről, most is adunk egy hasznos tanácsot.

A szélvédő jegesedése ellen használj ecetet. Bár kissé kellemetlen szagú, de nagyon hatásos folyadékot készíthetsz, ecet és víz 3:1 arányú keverékével. Keverd össze egy szórófejes flakonban (pl. ablakmosó), és tedd a csomagtartóba. A hó ellen nem használ, viszont megakadályozza, hogy a szélvédőre fagyjon a nedvesség.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.