2020.10.17. 17:59:48 13534 315

Teleltesd a cserepesed!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mindenféle égtájról származó pompás dísznövényeink nem feltétlen viselik jól a magyarországi telek viszontagságait. Róluk tehát gondoskodnunk kell, hogy ne szenvedjenek fagykárokat, ne pusztuljanak el a számukra kedvezőtlen időjárás miatt. A következő sorokban tanácsok, cserepesek teleltetéséhez.

Leander - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leander

Bár októberre még csak egy két helyen üti fel fejét a fagypont közeli időjárás, novemberre már inkább legyünk felkészültek, mert a dísznövényeink attól is tönkre mehetnek, ha csak egyetlen egyszer megcsípi őket a fagy. Ideje kiválasztani vagy kialakítani a nekik megfelelő helyet. És hogy milyen a számukra megfelelő téli környezet?

Hideg, meleg, víz, táp, fény

Az áttelelő növényeknél három fő szempontot kell figyelemmel kísérnünk az adott példány igényeit figyelembe véve. A hőmérséklet a fény és vízellátás. Teleltetéshez mindenképp fagypont feletti hőmérsékletet kell folyamatosan szinten tartanunk, ám túl meleg környezet sem lesz ideális. Azért nem, mert akkor a növény félreérti és hajtani kezd, a kiültetéskor pedig gyenge, nem időben érkezett hajtásai károsulnak, a kis élőlény összezavarodik. 8-12 fok ideális. Minimum szűrt fényre van szükség, totál sötétben kevés zöld bírja az áttelelést, a legtöbb elveszti az energiáját, fakóvá válik majd elpusztul. Víz ellátással pedig legyünk nagyon takarékosak. Mivel ilyenkor a növények stagnálnak és a hőmérséklet sem indokolja, nem kell rendszeresen öntöznünk, éppen csak a földlabda teljes kiszáradását kell elkerülni. típustól és mérettől függően hetente-kéthetente elég egy kis vizet adni nekik. Természetesen, ha több fényt kap a növény, a benne zajló folyamatok is intenzívebbek, így az öntözésnek is ehhez alkalmazkodva picikét erősebbnek kell lennie, de még így is tartsunk mértéket.

Ha rendszeresen adunk vizet a telelőnek, mégis levélszárazságot, barnulást tapasztalunk, akkor a gyökerek rohadásnak indultak. Hagyjunk fel a locsolással, ha kritikus a helyzet vegyük ki a kaspóból és tegyük jól szellőző edénybe földlabdával együtt a növényt.

Itt az ideje, hogy abbahagyjuk a tápoldatozást, a vasat és más hasznos adalékokat most tavaszig tegyük félre. Ilyenkor a növény pihen, ha tápanyagokkal traktáljuk, az ebben az időszakban nem tesz jót neki!

Hová tegyem?

Fagypont fölött tartott garázs, pince, szuterén, lépcsőház, fűtetlen helyiség és a vízóra akna is jó szolgálatot tesz, ilyenkor bármelyik megfelel. A pince és az akna azonban csak a kisebb téli fényigényű példányoknak lesz jó. Ha egyikre sincs lehetőségünk, akkor is vigyük be a cserepest és tegyük a leghűvösebb szoba legjobban szellőző pontjára, ahol még ablak is van a közelben. Lehet, hogy következő évben nem a várt ütemben fejlődik majd és kicsit viseltes lesz tél végére, de onnan még regenerálódhat. Fagyok után már nem jellemző.

Ne felejts el szellőztetni!

Ugyan a huzatot nem kedvelik, de ha sok növényt teleltetsz zárt helységben, fontos, hogy rendszeresen szellőztess. A penészedés elkerülése végett juttasd rendszeresen friss levegőhöz őket!

Küldd téli táborba!

Manapság már növényoviban telelhetnek át legféltettebb kedvenceink. Kertészetek kínálnak szolgáltatás, melynek keretében a teleltetni kívánt cserepest elszállítják, ideális körülményeket teremtve gondozzák, majd a tavasz beköszöntével visszahozzák. Természetesen ennek anyagi vonzata van, viszont egy féltve őrzött, vagy drága példány esetén érdemes lehet a biztos megoldást választanunk!

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...