2017.06.05. 12:10:42 15628 437

Tejfölös epertorta - a recept, ami még hiányzott az epres gyűjteményedből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor megkérdeztem a férjemet, hogy mit szólna egy kis tejfölös epertortához Gizi gyűjteményéből, a válasza ez volt, idézem: “Furán hangzik, de nem biztos, hogy rossz.” Naná, hogy nem rossz! Ezt el kell készítened, és meg kell kóstolnod neked is, mert egyszerűen nem hiányozhat az eperszezonra tartogatott receptgyűjteményedből!

Tejfölös epertorta | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tejfölös epertorta | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

A tortát akár előre el is készítheted, fincsi, habkönnyű krémből áll és két piskóta lapból. A végén tetszés szerint díszítheted, természetesen eperrel!

Tejfölös epertorta

Piskóta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 ek forró víz
  • csipet só

A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze. A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük) Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a piskóta már teljesen kihűlt, vágjuk félbe, majd az alsó lapot tegyük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába.

Tejfölös-epres krém hozzávalói:

  • 50 dkg tejföl
  • 3 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 gramm porzselatin + 1 dl víz
  • 50 dkg eper

Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel kisebb darabokra, és tegyük félre.

A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük a tejfölös keverékhez, és szintén keverjük simára. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott epret, majd óvatosan forgassuk, keverjük össze.

Az elkészült krémet ezután egyenletesen kanalazzuk a tortaformában lévő tésztára, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

A recept forrása: gizi-receptjei.blogspot.hu/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.