2020.09.17. 18:00:02 10373 259

Te minőségi bort iszol? Ismerd fel könnyen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó bor remek kiegészítője a vacsorának vagy épp a jó társaságnak. Ám, ha nem vagy éppen borszakértő, honnan tudhatod, hogy jó bort iszol-e? Ha nem születtél éppen somelier vénával, nincs feltétlen egyszerű dolgod, hogy kiszűrd az ócskát, a hamisítványt. Mutatunk pár hasznos fogást…

Bor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bor

Nem mindegy, hogy milyen borral kínálnak és bizonyára te sem akarod vendégeid ócska, tablettás lőrével itatni. Nagyobb az esély, hogy rosszul létben, erős másnaposságban végződik az italozgatás, az íz is más és a gyomorsavnak sem lesz osztatlan sikere. Ha pedig kifejezetten egészségügyi szándékkal iszol meg naponta egy decilitert a vörösből, akkor különösen fontos, hogy adj a minőségre. ##Ezekkel a módszerekkel kiderítheted, hogy jó bort választottál-e!

A boros polcokon ritka az álruhás király

Messziről kerüld a műanyag kupakkal lezárt italokat! Ezek biztosan nem eredeti, minőségi nedűt tartanak magukban és tablettásnak is csúfolt, PET palackban árult, rendkívül olcsó lőrét semmiképp nem lehet sokra méltatni. Az üzletek polcain nincs álruhás Mátyás-király: amelyik gagyinak látszik, az sajnos az is.

A csomagolást nézd át részletesen

Ha minőségi borokat kívánsz fogyasztani, légy résen és kerüld el a hamisítványokat. Olvasd át alaposan a címkét. Ha hibát találsz rajta, biztos lehetsz benne, hogy nem minőségi, neves termelő hibázott. Ők ugyanis maximálisan törekednek a tökéletes, mutatós, abszolút hibátlan címkézésre.

-*Parafa vagy csavaros? Nem számít.**

A korábbi évtizedekkel szemben az elmúlt években már a tökéletesen minőségi borok is sokszor kapnak tekerős fém kupakot a klasszikus parafa helyett. Ez nem megy a minőség rovására – sőt! Remekül megőrzi a bor zamatát és nem lesz „dugó’” íze néhány év múlva sem az italnak. Hogyha mégis parafadugóval zárt terméket választottál, felbontáskor szagold meg a dugót! Ha a parafa dohos vagy penész szagú, akkor igen rossz termékre tettél szert. Erős, illatos gyümölcsaroma ennek ellenkezőjét; kellemes, jó bort jelent.

Felbontás után – látványos és egyértelmű teszt

Ha van egy kis szódabikarbónád otthon, pillanatok alatt letesztelheted a borod. Míg a minőségi, szőlőből készült nedű láthatóan megváltoztatja színét, ha egy kis szódabikarbónát keversz hozzá, a szintetikus bor változatlan marad. A hamis borban nincs szőlő-keményítő, ami reakcióba léphetne a szódával.

Szintén egyértelmű módszer, ha egy darab krétára cseppentesz az italból, száradást követően csak egy világos foltocska marad rajta. Ha viszont jól látható, erős színű nyomot hagy, akkor színezőanyagokkal vastagon megtöltött hamis, rossz minőségű borral van dolgod.

Mit is jelent a hibás és a hamis bor?

A köznyelvben tablettás névre keresztelt löttyök igazából nem tablettából készülnek, mindössze annyira egyszerűen, már-már primitíven összepancsolt alkohol tartalmú italok, hogy azt a tablettás kifejezés jól érzékelteti. Ezek nem felelnek meg a bortörvény előírásainak, például nem szőlőültetvényekről származó alapanyagokból készülnek. Ennél azonban jóval nagyobb energiabefektetéssel, profibb módszerekkel is csinálnak hamis borokat. És hogy akkor miért is hamisak?

Mert nem felelnek meg a törvényben lefektetett előállítási módszernek vagy anyagfelhasználásnak. Például víz hozzáadásával készülnek, vagy az előírtnál több répacukrot, édesítőt tartalmaznak.

Forrás: dubicz.hu/hamis-bor

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...