2015.09.23. 17:47:29 8127 204

Te lefotózod vagy inkább átéled a pillanatot?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Régen egy-egy nyaralásról 36, esetleg 72 fényképpel tértünk haza, most pedig 360-nal, hiszen gyakorlatilag korlát nélkül lőhetjük a fotókat, és mindent, de mindent lefotózhatunk, mert hanem sikerül, egy mozdulattal kitöröljük. Hol van már az a 36 kockás dia... A kutatók szerint így kevésbé emlékszünk a részletekre.

Szelfizés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szelfizés

Én is észre vettem már magamon, hogy hajlamos vagyok túl sok fényképet készíteni egy-egy nyaralás és utazás alkalmával. Amikor hazaérek, egyrészt nem bírom kiválogatni a jó képeket a rosszak közül, másrészt a felére nem is emlékszem. Ha több várost is megnéztük, simán összekeverem a látottakat. Erre a jelenségre adhat magyarázatot a Farfield Egyetem kutatása, akik azt állítják, hogy az emlékezés azért olyan nehéz, mert abban a pillanatban, hogy a kameránk mögül tekintünk a világra, az agyunk kevésbé figyeli meg a részleteket, hiszen pihenhet: az emléket immár egy fotó őrzi. Ha az agyunk hátradől, a nyaralás legszebb pillanatait csak ímmel-ámmal élhetjük át.

Szemmel többre emlékszünk

A bizonyítás során arra kérték a diákokat a kutatók, hogy múzeumban kiállított tárgyakat fotózzanak le, de egyes dolgokat csak figyeljenek meg a szemükkel. Másnap kikérdezték őket a látottakról egy teszt formájában. Az eredmény meglepő volt: a fiatalok a pusztán szemükkel megfigyelt dolgokra sokkal jobban emlékeztek, mint arra, amit lefotóztak.

A kutatás vezetőjének magyarázata szerint a fotózás során nem kapcsolódik be úgy az agyunk, hogy részletesen megjegyezzük figyelmünk tárgyát, mivel a fényképezőgépet egyfajta külső memóriának tartjuk. Természetesen hosszú távon egy-egy fénykép jobban őrzi emlékeinket, mint adott esetben a saját memóriánk, viszont az élmények átélésekor és rövid távon kevésbé lesz intenzív a „kép”.

Örökítsük meg a részleteket!

Amikor a kutatók azt kérték, hogy ne az egész kiállítási tárgyat, hanem annak csak egyes részleteit örökítsék meg a diákok, a teszten jobban tudtak emlékezni, mintha a teljes darabot megörökítették volna. Ez arra utal, hogy a részletek fotózásakor jobban bekapcsolódik az agy, hiszen némi munkát kell végeznie a zoomolás során.

Kommunikáció fotóval

Sokszor a fotókkal nem teljesen az emlékek megőrzése a célunk, hanem a kommunikáció, és ez a fiatalok körében nagyon gyakori. Ezért lehetnek sikeresek az olyan alkalmazások, mint a Snapchat, ahol a fotó a megtekintést követően törlődik. De a 20 évesek a Facebookon is szívesen kommunikálnak képekkel, míg az idősebb generáció ide is inkább az emlékeit menti, és mutatja meg az ismerőseinek.

Forrás: hvg.hu, pss.sagepub.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...