2021.02.09. 15:21:44 9189 213

Tavaszi lemosó permetezés - készüljünk fel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha összeírtuk a kerti teendőket, az elsők között találjuk a tavaszi lemosó permetezést is. Ideje felkészülnünk rá, mert az időjárás, mint mindig, szinte kiszámíthatatlan, pár héten belül már akár szükség is lehet rá.

Kopár fa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kopár fa

A lemosó permetezés nagyon fontos, hogy megvédjük terméseinket és dísznövényeinket a kártevőktől. Az eddigi telünk viszonylag enyhe időjárást mutatott, nem segített túlzottan a kórokozók és más ártalmas elemek elpusztításában. A hosszan tartó, komolyabb fagyokkal ellentétben, ha az időjárás az eddigiekhez hasonló marad, a kártevők áttelelnek, melléjük pedig újabb kártevők települnek be.

Milyen anyagokkal készülhetünk a tavaszi lemosó permetezésre?

A leginkább elterjedt a rézszulfát vagy rézoxiklorid tartalmú permetszer. Ezeken kívül használhatunk kénvegyületeket, növényvédelemre alkalmas olajokat is, sőt, akár ezek kombinációját – mindig szigorúan betartva a gyártói előírásokat. Ha gondosan szem előtt tartjuk a csomagoláson szereplő dózist, permetlé mennyiséget, keverési arányt, és az ideális hőmérsékletet, minimumra csökkenthetjük a növényünk károsodásának esélyét. Tehát kiemelten fontos az is, hogy ne lépje túl a levegő hőmérséklete a megadott maximumot a munkánk idején. Nem csak a permetszer miatt fontos, de ha túl sokáig várunk, az idő javulásával előbújnak a beporzó rovarok, akiknek szintén árthatunk a rosszkor végzett munkánkkal.

Az anyag beszerzésen túl

A lemosó permetezésnél mindig használjuk az előírt védőfelszerelést. Sose álljunk neki sietve, kapkodva és ezért esetleg elengedve egy-két elemét a védelemnek. A permetező készülékünkre is figyelnünk kell: minden permetezést követően alapos tisztítást igényel, ha ez korábban elmaradt, még a tavaszi lemosó permetezés megkezdése előtt pótoljuk!

A lemosás legyen bőséges!

Akkor érhetjük el a kívánt hatást, a növényeinkről csurog a permetlé. Ekkor lehetünk biztosak abban, hogy a rügyek belsőbb részeiben, a kéregben és a kéreg alatt áttelelő rovarok és tojásaik is elpusztulnak.

Mikor érdemes neki látni?

A fagyveszély elmúltával, a tavaszi virágzást megelőzően ütemezzük be. Válasszunk szélcsendes napot, hogy ne hordja szét a légmozgás a rézvegyületet (vagy más permetszert). Ez nem csak azért fontos, hogy a megfelelő helyen tudja kifejteni hatását, de azért is, mert ezek a vegyületek rossz helyre jutva károsíthatják az emberi egészséget, a vizeket, a vízi élőlényeket is.

Forrás: agroinform.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?