2014.04.29. 13:00:00 6142 45

Tavaszi allergia – röhögve túléled!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén nagyon rövid volt a tél és nem igazán volt hideg az időjárás, ennek köszönhetően nagyon sok allergén maradt a levegőben, hiszen a fagy nem pusztította el azokat. A fák is korán virágba borultak. Az idei tavasz tehát nagyon nem kedvez az allergiásoknak. Ha már többet viszket a szemed, könnyezel, folyik az orrod, kapar a torkod, tüsszögsz és prüszkölsz, akkor biztos hasznát veszed tippjeinknek.

Virágpor a levegőben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágpor a levegőben

A tavaszi nagytakarítást ne nagyold el!

A lakásban nagyon alapos nagytakarításra lesz szükséged, ha lehet, akkor vegyszermentes tisztítószerekkel. Házi praktikáinkat itt olvashatod. Gyakrabban mosd ki az ágyneműt is (min. 60°-on), mert az vonzza a port, az atkák és a gombák is megtelepedhetnek benne. Ha nem szeretnéd a levegőről behordani az allergéneket, akkor inkább a lakásban vagy ruhaszárító gépben szárogasd a ruhát. Allergiásoknak, sajnos, nem ajánlott kitenni a napra az ágyneműt, a fent említett okok miatt.

Porszívózáshoz használj HEPA-szűrős porszívót! Miután kiüríted a porzsákot, mosd is át a szűrőt. Ne felejtsd el kitakaríttatni a klímát sem, mielőtt használatba veszed, bár az allergiásoknak a legjobb az lenne, ha nem használnák a klímát. Használd inkább a ventilátor belső keringetését csukott ablaknál, pár óránként szellőztess!

Kívül tágasabb

Amikor hazaérsz, a cipőt mindenképpen hagyd az előszobában, ne hord szét a lakásban a port és az egyéb allergéneket. Utána zuhanyozz le, hogy a haj és a bőr is megszabaduljon a kis kellemetlenkedőktől. Bizonyára nem szeretnéd ágyba vinni őket. :) Ha kis állatod van, őt is sűrűbben kell fürdetned ebben az időszakban.

Legyen kéznél az allergia gyógyszer

Ne hagyd, hogy az allergia elrontsa a programokat, amelyeket terveztél. A jó idő és a napsütés a szabadba csábít, gondoskodj időben az allergia elleni gyógyszerről, orrspray-ről, köhögéscsillapítókról és a szükséges zsebkendő mennyiségről.

Hagyd ki a kerti munkát

Már ha teheted… Ha viszont mindenképpen szükség van rád, akkor előtte vedd be az allergiagyógyszereket, használj maszkot, kalapot és kesztyűt. Minél kevesebb testfelületed érintkezhessen az allergizáló növényekkel! Igyál sok vizet a munka közben! Ne nyúlj a szemedbe, mert azzal ronthatsz a helyzeten. Nagyobb eső után menj csak ki a kertbe, olyankor kevesebb az allergén a levegőben. (Egy gumicsizma is jól jöhet. :) )

Vizet! Jó sokat!

A vízzel csökkentheted a szervezetedben az allergének koncentrációját.

Mikor tartózkodj a szabadban?

Kora délutánig nem tanácsos huzamosabb ideig a szabadban tartózkodnod, ha allergiás vagy, mert ekkor van a legtöbb pollen a levegőben. Ahogy az imént említettük, kiadós esőzés után nemcsak frissebb a levegő, de csökken a virág- és szálló por koncentrációja is.

Viszont a zivatarokkal vigyázz, mert azok megnövelik a pollenek mennyiségét. Száraz, szeles időben sem a legideálisabb az allergiásoknak. Tehát a legjobb időpont a kerékpározáshoz, a futáshoz vagy a sétához: kora este vagy este, egy jó kis eső után.

Háttér: allergyuk.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...