2014.03.17. 11:34:29 7723 51

Tavaszi nagytakarítás házi szerekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha kinézünk az ablakon, talán csak a rátapadt por és vízcseppek ronthatják el a tavasz friss hangulatát, de a természetet, reméljük, hogy már semmi nem fogja gátolni a megújulásban. Te miért ne tennéd ezt? Kezd az otthonod felfrissítésével! Gyűrd le a tavaszi fáradtságot, végy lendületet és ess neki a lakásnak! Persze vigyázz, hogy milyen anyagokkal mosod le az ablakokat, törlöd fel a padlót, vagy fertőtleníted a fürdőszobát...

Takarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás

Praktikák a háztartásban

A boltokban kapható vegyszerek nem biztos, hogy minden esetben a legjobb választásnak bizonyulnak: a) mert drágák és b) mert tele vannak olyan kemikáliákkal, amelyek káros anyagokat tartalmaznak. Ezeket te belélegzed takarítás közben, és hiába viselsz kesztyűt, a bőröddel is valószínűleg érintkezni fognak, ráadásul nem lehet őket vízzel eléggé lemosni. Az ár-érték arányt pedig ne is firtassuk. A következő házi szerekkel a pénztárcádat és a környezeted is kímélheted.

Lássuk!

Ablaktisztító folyadék

  • ¼ csésze ecet (20%)
  • ½ teáskanál folyékony szappan (lehetőség szerint természetes anyagokból)
  • 2 csésze víz

Tedd az alapanyagokat egy flakonba, amihez szórófej tartozik, és rázd össze. Szórd az ablakra úgy, hogy annyit fedje le, amennyit egyszerre be tudsz fejezni. Ha nagyon koszos már az ablak, akkor érdemes egy konyhai szivacs érdes felével átdörzsölni, majd egy gumitörlővel lehúzni. Persze a szokásos újságpapír, pamut kendő kombinációval is letörölhetjük, kinek mi vált be. Ha gumitörlőt használunk, utána is szükséges lehet arra, hogy egy pamut ronggyal felitassuk az ott maradt nedvességet, vagy megszüntessük a csíkokat.

Mi a jó ebben? A flakont újrahasználhatod, nem növeli a hulladék mennyiségét. A rongyot úgy szintén, hiszen kimoshatod. Ha az újságpapírt választod: végül is ez is egy módja az újrahasznosításának. ;)

A majdnem mindent tisztító házi szer

  • 2 teáskanál bórax
  • 1 teáskanál mosószóda (nem szódabikarbóna)
  • 6-8 dl forró víz
  • 4 evőkanál ecet (20%)
  • ½ teáskanál folyékony szappan (lehetőség szerint természetes anyagokból)
  • ¼ teáskanál teafaolaj
  • 8 csepp rozmaringolaj
  • 8 csepp levendulaolaj

Oldd fel a bóraxot és a szódabikarbónát a forró vízben, majd nagyon lassan öntsd bele egy egyliteres, szórófejes flakonba. Add hozzá a többi anyagot is és rázd össze. Adj hozzá még forróvizet és rázd össze még egyszer.

Ez a spray leküzdi a legzsírosabb szennyeződést is, a hozzáadott olajak segítenek a baktériumok elpusztításában és semlegesítik a szagokat. Amikor először megvásárolod a hozzávalókat, lehet, hogy többe fog kerülni, mint egy flakon fertőtlenítő, de hosszú távon mindenképpen te jársz majd jobban.

Nem is beszélve a lakásodról és a körülötted élőkről!

Használata praktikus és sokoldalú

Fújd a felületre, dörzsöld meg, ha szükséges egy szivaccsal, majd töröld le és szárítsd fel. Ezt a keveréket a konyhában és a fürdőszobában is használhatod. Hozzáadhatod a felmosó vízhez is, bár felmosáskor a tiszta ecet is elegendő forró vízzel. A vízkő eltávolításához is a legegyszerűbb módszer az ecet.

Közben és a legvégén egy nagy szellőztetés, és már készen is vagy!

Forrás: organicgardening.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...