2014.03.17. 11:46:47 6074 27

Tavasz van, ideje leporolni a kerékpárokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén a március - 1-2 esős, szeles nap kivételével - igen kegyes hozzánk. Ideje előszedni a kerékpárokat, és gyűjteni a kilométereket. A télen felszedett kilókat is ledolgozhatjuk, valamint a bringázás közben is szabadul fel endorfin, amely jókedvre derít és segít a stressz feldolgozásában.

Kerékpározás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerékpározás

Szabályosan!

Az első út előtt mindenképpen érdemes átvizsgálni a tavaly ősszel eltett kétkerekűt. Először is nézzük meg, hogy rendelkezik-e minden, a KRESZ előírásainak megfelelő felszereléssel. Ez elsősorban biztonságunk érdekében fontos, ráadásul a tapasztalat azt mutatja, minden évben kiemelt rendőri figyelem övezi a kerékpárosokat, amint beköszönt a jó idő.

Világítás

Szerencsére most már szabályosan használhatjuk a kereskedelmi forgalomban kapható villogó LED-es lámpát elől és hátul egyaránt, amennyiben azok fénye legalább 150 m-ről látható. Az elemeket cseréljük ki, ha akkumulátort használunk, azok valószínűleg töltésre szorulnak. Ne tévesszen meg egy rövid bekapcsolás, hosszabb működésre már ne számítsunk a több hónapos elemektől.

Ha kis, 1-2 LED-es szilikonos lámpánk van, érdemes rászánni néhány ezer forintot egy jobb szettre - tavasszal még korán sötétedik, kis túlóra a nap végén, és máris sötétben megyünk haza.

Fényvisszaverő felületek

Ezen kívül szükséges még hátra a lámpán kívül legalább egy darab piros színű prizma, valamint mindkét oldalon jól láthatóan elhelyezett küllőprizma is. Utóbbit szerencsére most már helyettesítheti az, ha a külső gumi fényvisszaverő oldalfallal rendelkezik.

Itt érvényes a több jobb elv, segíti az autós társakat a közlekedésben, ha minél több fényvisszaverő felület van a ruházatunkon.

Fékek

A kerékpárokra szükséges 2, egymástól függetlenül működtethető fék. A mai bringákon a legelterjedtebb megoldás a V-fék. Ennek karbantartása viszonylag egyszerű folyamat, általában egy darab 5-ös méretű imbuszkulccsal állítható, javítható.

A fékek esetében az első probléma a hosszú tárolás során a koszos, esetleg rozsdás bowdenek szorulása lehet. A fékeket kiakasztva leszedhetjük a bowdent, és a szerelő legjobb barátjával, WD40 használatával kitakaríthatjuk, átmozgathatjuk azt. Azonban ha nagyon rozsdás, és nem, vagy nehezen mozog a fék, mindenképpen cseréljük, cseréltessük a bowdeneket.

Amennyiben a fék könnyen mozog, ellenőrizzük, hogy a fékpofák mennyire kopottak.

A fékkar beállításánál figyeljünk arra, hogy a fékpofák ne érjenek folyamatosan vagy szakaszosan a kerékhez, viszont a karokat ne tudjuk a kormánymarkolatig húzni.

Ha már a kerekeknél tartunk, nézzük meg, hogy a csapágyazás megfelelő-e (forgassuk meg a kereket, kattogó, ropogó hangokat keresve, valamint a földön álló kerekek oldalirányban mozgathatók-e).

Utolsó lépésként a csengőt se felejtsük el, rendőri ellenőrzés során nem elfogadott kifogás az, hogy mi igen hangosan tudunk kiabálni. :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában