2020.06.09. 15:22:35 9108 312

Tarts önvizsgálatot rendszeresen - Ezeket érdemes időről-időre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szerettei egészségét a legtöbb ember jobban félti a sajátjánál, pedig amíg mi magunk nem vagyunk százszázalékosak, addig a családunknak, szerelmünknek, barátainknak sem tudunk annyit nyújtani. Gondolkodjunk előre, tartsunk rendszeres önvizsgálatot, mostanában fokozottan, hiszen a karantén ideje alatt elképzelhető, hogy az ajánlott szűrővizsgálatokat is ki kellett hagynunk.

Mellrák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mellrák

A betegségek időbeni felderítése nagyon fontos, hiszen egy kis baj is óriássá növekedhet, ha a gond okozóját nem leplezzük le időben. Ha kigyullad a függöny, az probléma, ha nem vesszük észre és leég a ház is, az viszont már tragédia. És persze akkor sem hagyjuk felügyelet nélkül égni a tűzhelyet, ha még sosem gyulladt meg a függöny. Magunkra se csak akkor figyeljünk, ha tüneteink vannak!

Az emlők ellenőrzése nem az egyetlen!

De az egyik legalapvetőbb. Ahogyan a többi önvizsgálatot – az adóhivatalit leszámítva- ezt is havonta érdemes megtennünk nőként. Igyekezzünk a menstruáció után pár nappal, a ciklus nagyjából azonos időszakára időzíteni a vizsgálatot, így egy esetleges változást könnyebben felismerhetünk. 20 éves kortól, kebelmérettől függetlenül, a rendszeres mammográfiai vizsgálat mellett – nem pedig helyette- érdemes beépíteni a havi rutinba. Legyünk figyelmesek mind a tükörből megfigyelhető külső változásokkal, mind pedig a körkörös mozdulatokkal végzett fizikális vizsgálat alatt tapasztaltakkal szemben.

Pajzsmirigyünk a tükör előtt

A pajzsmirigy szervről legtöbben először akkor hallanak, amikor gondjuk akad vele. Ez a részünk felel a hormonháztartásunk működtetéséért és a nyakunkban található. Megbetegedése lehet alul- vagy túlműködéssel járó és külső tünetet nem minden esetben mutat, cserébe viszont rengeteg ponton keserítheti meg az életünket. A pajzsmirigy betegség tünete, következményei lehetnek változatos emésztési panaszok, fázékonyság, meddőség, vetélés, magas koleszterin, szívritmuszavarok, depresszió, elhízás, hajhullás is. A pajzsmirigyszerv önvizsgálatához tükörrel szemben ülve, egyenes nyakkal igyunk egy korty vizet. Nyelés során bármilyen megnagyobbodást észlelünk, forduljunk háziorvosunkhoz!

A férfiak önvizsgálata

Döbbenetes számok, de a hererák már 15 éves kortól a leggyakoribb rákos megbetegedés a férfiak körében. Korai felismeréssel azonban teljesen, száz százalékosan gyógyítható, ezért elengedhetetlen a rendszeres önellenőrzés. Ehhez 13 éves koruk körül érdemes elkezdniük az önvizsgálatot havi egyszer, így pontosan feltérképezhetik a normál állapotot. Ez a rutin pedig később életet menthet! Biztassuk hát önvizsgálatra családunk férfi tagjait és a legszebb korhoz közeledve hívjuk fel figyelmüket az orvosi szűrés jelentőségére is!

Gyanús anyajegy?

A melanoma időben észlelve jól gyógyítható. Mivel rendkívül rosszindulatú daganat és igen gyorsan képez áttéteket, a későn felfedezett melanomás beteg általában szervi áttétbe hal bele. A megfelelő UV védelem használatával sokat tehetünk a megelőzés érdekében, de ezzel együtt az anyajegyeket is figyelnünk kell. Ha méretük, alakjuk vagy színük változást mutat, az anyajegy fájni vagy vérezni kezd, irány a bőrgyógyászat!

Szájüregi daganatok megfigyelése

A rendszeres fogorvos látogatás során is hamar észlelhető, de otthon is érdemes időnként betekintenünk a szájüregünkbe. Tünete az aftához hasonló, szájpadon, szájnyálkahártyán vagy nyelven jelentkező fehér vagy vörös folt, ám az aftától annyiban mindenképp különbözik, hogy az afta finoman ledörzsölhető, míg a daganat jeleként jelentkező folt nem. Legyenek gyanúsak az elődomborodó göbök és a lassan gyógyuló sebek és a fájdalmas nyelés, nehézkes beszéd, zsibbadás is aggasztó jel lehet.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...