2022.12.07. 09:30:00 7112 270

Tapintható gubancok: Mi okozza az izomcsomót és hogyan tűntethetők el?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ülőmunka vagy megerőltető mozdulat? Sokunk számára jelent visszatérő problémát a hátfájdalom. A gerinc és a nyak rossz tartása miatt megmerevedő izmaink egy másfajta fájdalmas tünetet is produkálhatnak: A bőrünk alatt ujjainkkal is tapinthatjuk a kis izomcsomókat.

Izomcsomó okozta hátfájdalom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Izomcsomó okozta hátfájdalom

Kialakulásuk után az apró kis csomók aztán szép lassan eltűnnek, de hogyan is keletkeznek, és mit tehetsz az ellen, hogy minél kevesebb ilyen fájdalmas élményben legyen részed?
Az izmot körölvevő kötőszövet vékony rétege, azaz a fascia az izom sérülésekor gyulladásba kerül, lényegében ez a szövetcsomót nevezik triggerpontnak.

Az izomcsomót okozó tényezők

Ilyen csomók jellemzően akkor alakulnak ki, amikor az izmot túlságosan megerőltetjük vagy amikor egy meglepő, új mozdulatot teszünk.
A megerőltetés nem csak azt jelenti, hogy nehezet emelünk vagy túl intenzíven edzünk. A hosszú ideig kitartott görnyedt testtartás is eredményezhet ilyen fájdalmas kis szövetcsomókat a hátunkban.
A legjobban akkor járunk el, ha megpróbáljuk a triggerpontok kialakulását elkerülni: Óvatosan vezessünk be bármilyen mozgásformát, rendszeresen kelljünk fel az asztaltól és mozgassuk át a tagjainkat, valamint csökkentsünk a stressz.

Praktikák az izomcsomó felszívódásának elősegítéséhez

Az izomcsomók rásegítés nélkül általában 1-2 héten belül önmaguktól is elmúlnak, de érthető, ha előbb szeretnénk szabadulni az érintésre és bizonyos mozdulatokra érzékeny gyulladástól.
A legegyszerűbb módjai a triggerpontok felszámolásának a masszázs és a nyújtás, mivel ezek jótékonyan hatnak az izmok anyagcseréjére. A beszűkült mozgástartományt végzők számára mindkettő különösen jól fog esni, és izomcsomók nélkül is érdemes rendszeresen nyújtanunk izmainkat.
A hengerezés ugyancsak nagyon eredményes módszer. Ezt végezhetjük habhengerrel vagy labdával is.

Bármelyik házilag is kivitelezhető módszert is választjuk, ne feledjük el megtanulni a szakszerű kivitelezés módját, legyen szó akár a nyújtásról, akár a hengerezésről!

Forrás: www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!