2022.12.07. 09:30:00 7121 270

Tapintható gubancok: Mi okozza az izomcsomót és hogyan tűntethetők el?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ülőmunka vagy megerőltető mozdulat? Sokunk számára jelent visszatérő problémát a hátfájdalom. A gerinc és a nyak rossz tartása miatt megmerevedő izmaink egy másfajta fájdalmas tünetet is produkálhatnak: A bőrünk alatt ujjainkkal is tapinthatjuk a kis izomcsomókat.

Izomcsomó okozta hátfájdalom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Izomcsomó okozta hátfájdalom

Kialakulásuk után az apró kis csomók aztán szép lassan eltűnnek, de hogyan is keletkeznek, és mit tehetsz az ellen, hogy minél kevesebb ilyen fájdalmas élményben legyen részed?
Az izmot körölvevő kötőszövet vékony rétege, azaz a fascia az izom sérülésekor gyulladásba kerül, lényegében ez a szövetcsomót nevezik triggerpontnak.

Az izomcsomót okozó tényezők

Ilyen csomók jellemzően akkor alakulnak ki, amikor az izmot túlságosan megerőltetjük vagy amikor egy meglepő, új mozdulatot teszünk.
A megerőltetés nem csak azt jelenti, hogy nehezet emelünk vagy túl intenzíven edzünk. A hosszú ideig kitartott görnyedt testtartás is eredményezhet ilyen fájdalmas kis szövetcsomókat a hátunkban.
A legjobban akkor járunk el, ha megpróbáljuk a triggerpontok kialakulását elkerülni: Óvatosan vezessünk be bármilyen mozgásformát, rendszeresen kelljünk fel az asztaltól és mozgassuk át a tagjainkat, valamint csökkentsünk a stressz.

Praktikák az izomcsomó felszívódásának elősegítéséhez

Az izomcsomók rásegítés nélkül általában 1-2 héten belül önmaguktól is elmúlnak, de érthető, ha előbb szeretnénk szabadulni az érintésre és bizonyos mozdulatokra érzékeny gyulladástól.
A legegyszerűbb módjai a triggerpontok felszámolásának a masszázs és a nyújtás, mivel ezek jótékonyan hatnak az izmok anyagcseréjére. A beszűkült mozgástartományt végzők számára mindkettő különösen jól fog esni, és izomcsomók nélkül is érdemes rendszeresen nyújtanunk izmainkat.
A hengerezés ugyancsak nagyon eredményes módszer. Ezt végezhetjük habhengerrel vagy labdával is.

Bármelyik házilag is kivitelezhető módszert is választjuk, ne feledjük el megtanulni a szakszerű kivitelezés módját, legyen szó akár a nyújtásról, akár a hengerezésről!

Forrás: www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...