2015.07.05. 14:05:54 11092 201

Tampontippek – Kérdések és válaszok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tamponhasználatnak van előnye, de sajnos hátránya is. Nagyjából ismerjük a veszélyeit, de használóként mégis elég bátran bánunk vele. Otthon inkább kerüljük, de a nehéz napokon a strandolás csakis vele elképzelhető. De helyesen használjuk, vagy van még mit tanulnunk róla?

Nehéz napok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nehéz napok

Sok nő teszi le voksát a tampon használata mellett. Ám vannak kérdések, melyekre eddig nem találtuk a választ.

Ne csak a fürdőruhádat cseréld le úszás után!

A hüvelygomba igen gyakori női betegség, ám azért ismerünk trükköket, melyekkel elkerülhetőek. Ha egy strandolós, uszodában töltött nap alatt figyelünk arra, hogy a vízből kijőve amint lehet, kicseréljük a tampont, máris tettünk valamit ennek elkerülése érdekében.

Hova is kerüljön használat után?

Azt hinnéd, ez olyan egyértelmű? Hát, azért annyira nem mindenki számára. Sokan előszeretettel húzzák le a toaletten a használt tampont, nem is sejtve, hogy ez sokszor dugulást okoz. A „delikvens” helye inkább a szemetesben van. Ha nem akarsz kellemetlen perceket okozni sem az utánad érkezőnek (mondjuk ha például a strandon, munkahelyen, egyéb „nyilvános” helyen vagy), sem a takarító személyzetnek, csomagold be a tampont egy kis wcpapírba. Úgy azért „esztétikusabb” látványt nyújt.

Milyen gyakran cseréljük?

Persze, azt tudjuk, hogy 6-8 óránál tovább nem maradhat fent egy tampon. Aztán a többi már „igény szerint” történik. De arra is figyelni kell, hogy ne cseréljük túl gyakran! Az állandó „kihúzogatás” miatt a hüvely veszít nedvesség tartalmából, így a felhelyezés során keletkezhetnek apróbb sérülések a hüvelyben. De sokszor nem vagyunk benne biztosak, mikor is érdemes megejteni a cserét. Egy apró trükk: ha a „fonalat” meghúzva a tampon könnyen mozdul, akkor bizony eljött az idő.

Tényleg gyakrabban kell zuhanyozni?

Hallottunk már olyan elméletet is, mely szerint közvetlenül a tampon használat után nem árt megmosakodni, már ha van rá lehetőség. Azért nem érdemes túlzásba esni! Arra azonban figyelni kell, hogy mindig tiszta kézzel, esetleg applikátor segítségével helyezzük fel a tampont, így vigyázva egészségünkre.

Válaszd a helyes méretet – de mégis hogyan?

A helyes méret kiválasztása nagyrészt a vérzés erősségén múlik. Ha nem vagyunk biztosak benne, melyik is az ideális számunkra, a dobozon található cseppek eligazíthatnak minket. A legkisebb méretűek inkább a kezdő lánykáknak ajánlottak.

Szabad-e a szauna?

Habár így nyáron annyira nem aktuális, azért érdemes néhány szót ejteni róla. Sok nő kihagyja a szaunázást menstruáció idején. Van, hogy csak annyi az oka, hogy zavarná őket, ha a tampon zsinórja esetleg „illetéktelen” szemek elé kerülne. Úgyhogy a szauna látogatása a nehéz napok alatt valójában egyénfüggő. Ha Téged nem zavarna ez az aprócska, „lógó” szépséghiba, akkor irány izzadni „azokon” a napokon is!

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.