2018.01.02. 13:35:37 11398 332

Támad az ünnepek utáni depi! – Így tehetsz ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor még a legedzettebbek, legelfoglaltabbak is azzal szembesülnek, mintha az ünnepek után valami nem stimmelne. Néhány napja még minden olyan szép volt, öröm és csillogás, karácsonyfa és szilveszteri trombita, nevetés és vidámkodás. Most meg? Hétköznapok, szürkeség odakint, és a lelkünkben egyaránt.

Téli séta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli séta

Mert sajnos, sokunkat elér az ünnepek utáni depresszió. Van, aki néhány nap alatt visszaáll a régi kerékvágásba, túlteszi magát ezen a furcsa érzésen, állapoton, és mintha mi sem történt volna, éli tovább a mindennapokat. Míg mások hosszú hetekig, hónapokig, de legalábbis az első tavaszi napsugarak megjelenéséig küzdenek vele.

Miről is van szó és miért alakul ki?

Az ünnepek utáni depresszió egyáltalán nem ritka jelenség. A karácsony, szilveszter előtti, sokszor alatti hajtás, pörgés, vidámság, társasági élet, jövés-menés után hirtelen ránk szakadnak a dolgos hétköznapok unalmas, szürke percei, órái. Sokszor anélkül, hogy egyáltalán egy kicsit is kipihentük volna magunkat. Hiszen karácsony előtt készülünk, ajándékok, az utolsó „kellékek” után szaladunk, sütünk-főzünk. Ha eljön a három csodaszép nap, a lelassulás helyett sokszor rohanunk, vagy hozzánk érkeznek vendégek, vagy mi megyünk, és persze folytatódik a sütés-főzés. Karácsony után pedig alig térünk magunkhoz, máris itt a vidám, bulizós, nevetős szilveszter, másnap pedig vagy mi megyünk, vagy hozzánk jönnek újévet köszönteni. Arról nem is beszélve, hogy jó magyar szokás szerint, ilyenkor aztán szinte minden nap degeszre esszük magunkat, merthát „egy évben egyszer van karácsony/szilveszter”, a két ünnep között pedig meg kell ennünk a maradékokat. A dorbézolás pedig több vagy kevesebb pluszkilóval jár majd, amit az ünnepek után elég nehéz fel- és ledolgozni is.

Aztán mindezeknek vége és mindenhol üresség. A díszek lekerülnek, a karácsonyfát lebontjuk, a szilveszteri trombita is szabadságolja magát. És akkor ott állunk, az új év első hétköznapjain, és nem tudjuk, miért is nem vagyunk tele tettvággyal, boldogsággal. Szerintem a fent írtak bőven indokolják, hogy egy kicsit, vagy nagyon „beforduljunk”.

Vannak jelei?

De vannak ám, úgyhogy ha időben felismerjük, még könnyen kirángathatjuk magunkat belőle. Rendszerint ilyenkor az ember a következő tüneteket tapasztalhatja magán:

  • Étvágytalanság, esetleg megnövekedett étvágy.

  • Félelem, szorongás a jövőtől, olyan „Mi lesz most?” érzés.

  • Szomorúság, nyugtalanság.

  • Túlzott, szűnni nem akaró fáradtság.

  • Nosztalgikus hangulat, főként az elmúlt napok, hetek után.

  • A motiváció teljes hiánya, mind az otthoni, mind a munkahelyi dolgokkal kapcsolatban.

  • Üresnek érezzük magunkat, mintha az ünnepek elmúltával valami bennünk is megszűnt volna.

Mit tehetünk ellene?

Szerencsére nincs minden veszve, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, és tudatosan szeretnénk visszatérni a „régi”, ünnepek előtti életünkbe.

Irány a szabadba!

Ha szerencsénk van, a január is megörvendeztet minket néhány napos órával, úgyhogy bátran töltsünk annyi időt a szabad levegőn, amennyit csak lehet. Ám ha a Nap mégsem ontja annyira sugarait, és hideg az idő, akkor is menjünk csak ki – ha begubózunk otthon, azzal nem segítünk magunkon.

Társaság, társaság, társaság!

Az ünnepi rohanás után ugyan jó egy kicsit otthon lenni, de azért ez ne csapjon át abba, hogy otthon gubbasztasz, és még csak a családdal, barátokkal sem vagy hajlandó találkozni. Tessék egy kis társadalmi életet élni, hamar kirángat az ünnepek utáni depiből!

Ne akard azonnal!

Az teljesen normális, hogy nem megy egyik napról a másikra a visszaállás. Légy türelmes magadhoz, adj magadnak néhány napot a visszaállásra. Ha türelmetlenkedsz, csak stresszeled magad, és így késlelteted a depresszióból való kilábalást.

Új hobbi? Miért ne?

Ha megriaszt a „régi” életed, vagyis az, hogy visszatérsz a dolgos hétköznapokba, keress valamit, ami lelkesít, feldob, vagyis egy új hobbit!

Mozgááás!

Akár új hobbinak is megteszi! Menj el sportolni! Tudod, a mozgás endorfint termel, úgyhogy nincs is jobb, mint egy izzasztó edzés után boldogan mosolyogni.

Ne fogadkozz annyit!

Az jó, ha van újévi fogadalmad, de azért ne ess túlzásokba, mert csak magadat stresszeled vele, hogy neki kell állni, be kell tartani. Tűzz ki elérhető célt, célokat magadnak!

Aludj eleget!

Legyen rendszer az életedben, feküdj le minden nap nagyjából ugyanakkor, és pihenj eleget!

Edd magad „vidámra”!

Az alváson, mozgáson kívül a táplálkozásodra is érdemes odafigyelni. Fontos ez egyrészt az ünnepek alatt felszaladt kilók miatt, másrészt a depresszió elkerülése végett. A tejben, szárnyasok húsában található B2-vitamin, illetve a banánban, krumpliban, diófélékben, halakban, hüvelyesekben, zöldségekben fellelhető B6-vitamin segít a depressziós tünetek, fáradtság, rossz hangulat leküzdésében. A B1-vitamin, mely a burgonyában, gabonákban, tejtermékekben felfedezhető, a koncentrációt javítja. A tengeri halakban megtalálható omega-3 zsírsav szerepe sem elhanyagolható, ha depressziós időszakunkat éljük. E felsorolt vitaminok a dopamin, szerotonin, vagyis olyan agyi átvivő anyagok szerepét befolyásolja, melyek a hangulatingadozások, -zavarok, depresszió kialakulásáért is felelhetnek.

Amennyiben a tünetek nem múlnak, érdemes orvost, szakembert felkeresni. Cikkünk nem helyettesíti a szakemberrel, orvossal való konzultációt!

Forrás: hazipatika.com, divany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!