2014.11.07. 12:15:18 8580 31

Takaríts meg súlyos ezreket: energiatakarékos izzó-tippek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Utálok izzót venni. Mióta ebben az energiatakarékos világban élünk az ilyen hétköznapi dolgokra, mint például az izzócsere, szabályosan készülni kell. Először is, nekünk például utána kell járni a méretnek, mert kizárólag meghatározott átmérőjű és hosszúságú izzó illik az egyik csillárunkba, amit minden egyes alkalommal ki kell csavarnunk, és magunkkal kell vinni az üzletbe. Más részről anyagi felkészültséget is igényel, mert egy-egy ilyen izzó megvétele bizony megterhelheti a pénztárcát, főként, ha több is kell belőle egyszerre.

Kompakt fénycső, energiatakarékos izzó | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kompakt fénycső, energiatakarékos izzó | Fotó: 123rf.com

Mivel már nem 100 forint egy izzó, ezért okos gondolat utána járni, hogy tulajdonképpen mire is költjük a pénzünket, s a választásunk mennyire praktikus számunkra. Mielőtt megvesszük az izzót ellenőrizzük a következő kérdéseket - tapasztalatból mondom, súlyos ezreket spórolhatsz meg velük:

  1. Melyik helyiségbe kell az izzó? Mennyit használjuk ott a lámpát? Sűrűn szoktuk-e kapcsolgatni?
  2. Milyen fényerőre van szükség ott?
  3. Mekkora méretű a foglalat, vastag (E27) vagy vékony (E14)?
  4. Mekkora izzó fér a burába? (átmérő és hosszúság)
  5. Milyen „színű” fényt szeretnénk? (Viszonyítási alapul: a melegfehér fény 2700 Kelvin, 5000 K felett már hidegnek találjuk a fényt – bár minél hidegebb a fény, annál világosabbnak tűnik.)

Ismerd meg az energiacímkéket!

Akárcsak a hűtőgépeket vagy a mosógépeket, a villanykörtéket is osztályozzák A-tól (legenergiatakarékosabb) G-ig (legkevésbé energiatakarékos). Az EU rendszere szerint a kompakt fénycsöveket A illetve B energiaosztályba szokás sorolni, a halogén izzókat D, a hagyományos villanykörtéket pedig E-től G-ig rangsorolják.

Kivételt képez a LED izzó, amit még nem soroltak be egyik osztályba sem, de kétség sem fér hozzá, hogy mind közül ez a legenergiatakarékosabb és egyúttal a legkörnyezetbarátabb is. Ami a pénztárcánkat illeti, ugyanez a takarékosság már nem mondható el. Sajnos a LED technika még nem forrotta ki magát annyira, hogy valóban gazdaságos legyen megvásárolni egy ilyen izzót. De ami késik, nem múlik!

A hagyományos izzó

Az ára 60 és 300 Ft között mozog, körülbelül 800-1000 óra közötti az élettartama. Kevésbé energiatakarékos, mivel az összes energiaigényének nagyjából a 10 százaléka hasznosul fény formájában, a többi hőenergiává alakul, tehát nagyon jól lehetne vele fűteni, ha nagyobb méretű lenne. :) Valószínűleg nem véletlen az izzó név sem. Ha a kompakt fénycsőhöz hasonlítjuk, akkor azt kell mondanunk, hogy 80 százalékkal nagyobb az energiaigénye, így összességében nem túl takarékos, s a fényerőssége is maximum 17 lumen/watt.

A halogén égő

600 vagy akár 6000 Ft-ért is vásárolhatunk ilyen égőket, az élettartamuk 2000 és 3000 óra közé tehető, a fényerőssége pedig 16-21 lumen/watt. Mivel szintén magas hőmérséklettel működik, ezért a burák általában keményebb üvegből illetve kvarcból készülnek. Ahhoz, hogy a kívánt fénymennyiséget szolgáltassa melegednie kell. Nem tesz jót neki a por, az ujjlenyomat és az egyéb szennyeződések sem, ugyanis ezek csökkenthetik az élettartamát. Egyszóval kényes.

A kompakt fénycső

Jelenleg a legtakarékosabb megoldást a kompakt fénycsövek nyújtják. Áruk 800-4000 Ft között ingadozhat, élettartamuk elérheti akár a 6-10000 órát is, a fényerejük 40-80 lumen/watt, mindemellett A és B energiacímkékkel rendelkeznek, így viszonylag kevés az energiaszükségletük is.

Ma már nem villognak, vibrálnak és hamar be is melegszenek, ennek ellenére azt mondják, hogy olyan helyiségekbe nem érdemes ilyen izzót tartani, ahol ritkán használjuk és sűrűn kapcsolgatjuk a villanyt. Például a WC-ben vagy a folyosón. További információ, hogy vannak olyan típusok is, amelyeket 90 percenként pihentetni kellene, bár nem tudjuk, hogy erre ki tud figyelni... Léteznek olyan fajtái is, amelyek fényerő-szabályozóval is működnek, illetve választhatunk hideg és meleg fényű kompakt fénycsövet is.

A LED

A LED rövidítés az angol Light Emmitting Diode elnevezésből származik, ami magyarul annyit tesz: fénykibocsátó dióda. Az elektromos berendezésekben már régóta használják ezt a fényforrást, gondolj csak a LED TV-kre, monitorokra és telefonkijelzőkre. Egy LED izzó ára 1200-17000 Ft, tehát mondhatjuk, hogy egy megfelelő erősségű LED-es fényforrást még mindig csak aranyáron kaphatunk.

Elméletben az élettartama akár a 25000 órát is elérheti, nem érzékeny a kapcsolgatásra, nem vakít, ütésálló és kis helyen is elfér. Jelenleg a háztartásban főként szekrények, konyhapultok és más kisebb helyek megvilágítására használják, s erre is javasolják. A normál lámpaként való alkalmazása a jelenlegi számítások szerint még nem elég költséghatékony.

Forrás: Adatok: landlite.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...