2020.06.30. 12:59:38 9139 245

Szőrtüszőgyulladás – okok és megoldások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Íme, minden, amit a szőrtüszőgyulladásról valaha tudni akartál! Komolyra fordítva a szót, a szőrtüszőgyulladás pontosan az a dolog, amiről egyáltalán nem akarunk tudni semmit, hallani sem akarunk róla és főleg, nem kívánunk találkozni vele. Úgyhogy ideje feltérképezni az okait, megismerkedni a megoldásokkal és egy életre megfeledkezni a gyulladás okozta gondokról!

Epilálás, borotválás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Epilálás, borotválás

Számos kellemetlenséggel jár, tud fájni és elég ronda is. Aki már túl van a pubertáson, az teljesen biztosan legalább egyszer életében már találkozott ezzel a problémával. A szőrtüszőgyulladás aljas kis jószág, pedig a szervezet igazán csak jót akar…

Így alakul ki – miértek és már megint-ek

Szőrtüsző gyulladása jellemzően környezeti fizikai hatásra alakul ki, a test közel bármely felületén, azaz akár a hajas fejbőrön (ez talán a legritkább), lábakon, karokon, intim területen, háton, felsőtesten. Az oka pedig szinte mindig egy gonoszul visszafordult szőrszál. Joggal kérdezheted, hogy miért nem jó annak a szőrnek idekint. Nos, a válasz egyszerű. A szőr mikor „születik”, áttöri a bőrt és kiköszön a nagyvilágba – olykor a hölgyek és urak legnagyobb bánatára. Ám nem mindig könnyű szülés áttörni a szőrszálnak a fölötte lévő hámréteg lapocskáit, így a kisebb ellenállás irányába növekszik tovább: befelé.

De mivel a szőrszál végének igenis kint a helye, a szervezet jelet küld önmagának, külső betolakodóként érzékelve a szőrt és megkezdi a védekezést. A védelem részeként pedig egy steril (tehát külső szennyeződéstől mentes) gyulladás jön létre. Bármennyiszer, bárhol, ahol akár egy kis vékony piheszőr van. Ezen kívül okozhatják baktériumok, vírusok, gombák, bőratkák is, de ez a ritkább, általában mechanikai hatás a ludas.

Megelőzés és kezelés

A helyzet „nem jó, de nem is tragikus”, hogy friss szállóigével jellemezzük. Kellemetlen, olykor fájdalmas és többnyire nem szebb egy ronda pattanásnál, így hát érdemes mindent megtenni ellene. Ennek első lépése a rendszeres bőrradírozás. Ha hajlamos a bőröd szőrtüszőgyulladás kialakulására, heti egyszer aprószemcsés testradírral távolítsd el az elhalt hámsejteket, hogy azok ne állhassanak a szőr útjába. Használj durvább anyagú törölközőt, hiszen az hozzájárul a mindennapi bőrradírozás folyamatához. A már kialakult szőrtüszőgyulladásra fájdalom esetén gyulladáscsökkentőt érdemes kenni, de legjobbat mégis azzal teszed, ha steril csipesszel kihúzod a bűnöst, a visszafordult szőrszálat. Amennyiben nem látszik ki a bőrfelszínből, kérj meg egy kozmetikust, hogy oldja meg szakszerűen a problémát. Ezt követően maximum fertőtlenítésre, ízlés szerint gyulladáscsökkentésre lehet szükség, de őszintén ez az a fajta sérülés, amire egy sebtapasz is luxus. A szőrtüszőgyulladás elleni krémek egyébként szintén a hámlasztás elvén működnek, olykor gyulladáscsökkentőt is tartalmazva.

Van köze a szőrtelenítésnek a kialakuláshoz?

Olyan szempontból nincsen, hogy sem borotválás, sem gyantázás után nem jutnak ki nehezebben a szálak. A tünet megnövekedett számát inkább az adja, hogy az epilálást követően nagyobb számú szőrszálnak kell egyszerre előbújnia (annak is, amelyik már előbújt, csak levágtuk), így az arány másik fele is megnövekszik.

Szabad szőrteleníteni?

Mivel ezek a kis galád bőrképletek a felszínből kitüremkednek, ezért egy borotválkozás komoly vérengzésbe fulladhat. Ezt higiéniai okokból érdemes tehát a gyulladás megoldása utánra hagyni. Csipeszes epilátorral ugyanez a helyzet. A gyantázás nem lesz komoly befolyással a gyulladásra, sőt, az elhalt bőrréteget is eltávolítja, ezért akár segíthet is és a kialakulás esélyét is nagy mértékben csökkenti.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában